Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Intensiv frukostdebatt om omreglerad apoteksmarknad

Publicerad: 11 juni 2009, 11:17

Vår tidplan håller, lovade Ylva Ham­braeus Björling, vd för Apotekens Ser­vice AB, under ett välbesökt frukostmöte inför omreg­leringen av apoteksmarknaden som Dagens Medicin och Computer Sweden arrangerade förra veckan.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Från vänster Göran van den Brink, Paula Hassoon och Dag Johannesson.

Ylva Hambraeus Björling och hennes medarbetare på Apotekens Service AB ska säkerställa att alla aktörer på apoteksmarknaden får tillgång till samma infrastruktur, i form av bland annat e-recept, högkostnadsdatabas, receptregister och läkemedelsstatistik.

Det gör före­taget till en nyckel­spelare på den nya marknaden – en osynlig spindel i nätet som ska se till att allt fungerar i kontakterna mellan sjukvården, apoteken och patienterna som ska ha sina läkemedel.

När Dagens Medicin och Computer Sweden i förra veckan arrangerade ett frukostmöte, mindre än en månad kvar till ”Dagen A” som i avreglering, utstrålade Ylva Hambraeus Björling ett tillitsfullt lugn i sin lägesrapport.

– I alla väsentliga delar är nu ansvaret för de nationella infrastrukturtjänsterna överlämnat från Apoteket AB till oss, berättade hon för åhörarna i den fullsatta frukostmatsalen på Strand Hotel i Stockholm.

I frukosten ingick också en panel­utfrågning. Panelen bestod av Dag Johannesson, tidigare chefsjurist på Apoteket AB, och Göran van den Brink, affärs­utveck­lings­chef vid Finlands största apotekskedja, Universitetsapoteket, samt entreprenörerna Paula Hassoon, apotekare, och Joakim Söderberg, apotekare och utvecklingschef på före­taget Health Solutions samt bloggare på dagensapotek.se.

Dag Johannesson tillhörde de mer kritiska till flera inslag i avregleringen. Han påpekade bland annat att det inte kommer att bli någon priskonkurrens i konsumentledet på den nya marknaden när det gäller receptläkemedel.

– Det här är mycket egenartat. Man kunde ha infört ett maximalt pris till kunden i stället för ett fastslaget försäljningspris, det hade kunderna vunnit på, sade han.

Göran van den Brink gav mothugg och sade att denna lösning antagligen valts med tanke på småföre­tagarna.

Under våren har villkoren för de nya aktörerna på apoteksmarknaden successivt klarnat. Men fortfarande återstår för många oklarheter, hävdade både Göran van den Brink och Paula Hassoon, som planerar att starta apotek. Ingen av dem vågade svara ett definitivt ja på frågan om de kommer att etablera sig.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev