Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Intern konkurrens på Ica

Publicerad: 17 februari 2010, 15:40

Cura-apoteken ska drivas av ett helägt dotterbolag till Ica Sverige, och därför kommer shop in shop-apoteken delvis att konkurrera med de handlardrivna butikerna. Läs Dagens Apoteks intervju med ansvariga för Icas apotekssatsning Cura.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Vid presentationen av Ica-koncernens bokslut i morse berättade företaget mer om den kommande apotekssatsningen, som går under varumärket Cura apotek.

Bland annat avslöjades att 19 apotek kommer att starta på 18 orter under våren – se separat artikel länkad här intill. Halmstad får som hittills enda kommun i landet två Ica-apotek.

Hur kommer ägandebilden att se ut för de nya apoteken?

– Apoteken kommer att drivas i ett nytt dotterbolag som helägs av Ica Sverige. Man kan se det som att Ica Sverige hyr in sig i de handlardrivna butikerna. I viss mån blir det därför en konkurrenssituation mellan apotekssatsningen och de lokala handlarna, säger Kenneth Bengtsson, Icas vd och koncernchef.

Dagens Apotek ställde i samband med pressmötet också frågor till Mats Munther, affärsutvecklingschef på Ica.

Varför använder ni ett separat varumärke och inte bara Ica apotek eller dylikt?

– Ica står ju för något helt annat än apotek i dagsläget, så det har varit självklart för oss hela vägen, säger Mats Munther.

Varför just Cura apotek?

– Cura betyder bota på latin, och det är internationellt gångbart, bland annat med kopplingen till engelskans care.

Antyder du att satsningen kan komma att expanderas till andra länder där Ica är verksamt, det vill säga Norge och de baltiska länderna?

– Det är väl inte uteslutet på längre sikt, men nej, det finns inga sådana planer nu. Nu är det Sverige som gäller.

När startar ni, lite mer exakt, och var börjar ni?

– När hänger bland annat på tillståndsgivningen, men det blir under våren och innan midsommar ska 19 apotek ha startat. Vi vill överraska konkurrenterna lite och inte tala om var vi börjar i nuläget.

Kan ni säga mer om aktuella rekryteringar?

– När vår nye affärschef Håkan Magnusson tillträder i skiftet mars/april kan vi berätta mer. Men vi har kommit långt exempelvis när det gäller att sätta samman en ledningsgrupp.

Vilken IT-lösning har ni valt?

– Vi har kommit långt med detta, men vi vill inte i nuläget kommunicera vilken leverantör vi valt.

Men är det någon av de tre som enligt Apotekens Service AB ligger längst fram – Pharma Solutions, Logica och Receptum?

– Det är en bra gissning.

Finns det internationella förebilder till era shop in shop-apotek?

– Ja, exempelvis detaljhandelskedjan Carrefour i Frankrike. Det närmaste exemplet finns i Danmark där kooperationen har ett liknande koncept. Det finns också i Nordamerika, men de lösningarna avviker mer från vår.

Åhléns erbjuder apotekskunder en liten dosa att ta med sig ut i varuhuset i väntan på att receptläkemedel färdigställs. Dosan blinkar när läkemedlen är klara. Ska ni också göra det?

– Vi har inte riktigt landat i frågan om kösystem ännu.

Cura apotek kommer att ta fram ett särskilt sortiment av apoteksnära handelsvaror. Hur kommer sortimentet att se ut, och blir det inte en överlappning med befintliga produkter ute i affärerna?

– Basen blir produkter som finns på Apoteket AB:s apotek, apotekskunderna kommer att känna igen sig. Ja, det kommer i viss mån att bli en överlappning med produkter, receptfria läkemedel och andra varor, i framför allt Ica Maxi-butikerna.

Hur många av era butiker säljer receptfritt ute i butikerna i dag?

– I dag gör cirka 850 av våra 1 350 butiker det. Till det ska läggas att de cirka 300 apoteksombuden fortsätter som tidigare, säger Mats Munther.

Ska kunderna betala inne i Cura-apoteken eller i de vanliga Ica-kassorna?

– Apoteken kommer att ha egna kassor, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica.

Nya Ica-apotek på 18 orter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev