Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Internetaktörer får vänta på att sälja receptbelagda läkemedel

Publicerad: 15 december 2009, 12:17

IT-stöden för nya apoteksaktörer på internet tar längre tid att utveckla än systemen för fysiska apotek. Online-aktören Familjeapoteket siktar ändå på en snabb start, men företagets försäljning av receptbelagt inleds antagligen något efter att de första privatägda fysiska apoteken har öppnat.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Familjeapoteket bedriver sedan länge försäljning av egenvårdsprodukter på sin internetsajt. Den 1 november utökades sortimentet med vissa receptfria läkemedel.

– Hittills säljer det bra, värktabletter toppar statistiken, säger Louise Jansson, marknadschef på Familjeapoteket.

Företaget har länge legat i startgroparna för att sälja receptbelagda läkemedel via webbutiken på sajten. Men, som för andra nya apoteksaktörer, är bristen på godkända IT-stöd för apotek ett hinder.

Vissa av de företag som utvecklar kommersiella IT-stöd för fysiska apotek tar fram särskilda ”webbifierade” applikationer med inriktning på internetapotek. Men dessa blir knappast klara före IT-stöden för fysiska apotek.

– Vi kommer att kunna börja med receptbelagt så snart ett sådant system är klart, sannolikt under våren. Vi ligger i startgroparna och har en läkemedelsansvarig på plats, säger Louise Jansson.

Har ni valt leverantör av IT-stöd?

– Ja, men vi vill inte tala om vilken i nuläget.

MTG och Apoex har aviserat planer på internetförsäljning av läkemedel, och Apoteket AB är redan igång. Får ni mer konkurrens på nätet, exempelvis från de nya kedjorna?

– Ja, på sikt tror jag att de stora nya kedjorna vill komplettera sin verksamhet med detta. Men inte nu i starten. Nu är de i ett skede där de har fullt upp med att starta och ta över fysiska apotek. Hälsokostkedjor kan tänkas börja med receptfritt på nätet, men de har såvitt jag vet inte gjort det ännu.

Hur kommer ni att hantera leveranser av läkemedel som måste förvaras kallt?

– Vi kommer att använda speciella kylboxar i samarbete med Posten Logistik i Gävle.

Ni samarbetar med Netdoktor och några andra sajter. Har ni andra samarbeten på gång, exempelvis med andra apoteksaktörer?

– Det är inte uteslutet att det blir något sådant samarbete, det är vi öppna för, säger Louise Jansson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev