måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Intresse att förskriva naturläkemedel sjunker

Publicerad: 10 juni 2009, 13:18

Läkarnas intresse för att skriva ut naturläkemedel på recept är lågt – och sjunker. Men när Fass nu tar med preparaten hoppas branschföreningen Svensk Egenvård att intresset ska bli större.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketFassLifApoteksmarknadenLäkemedelFörskrivning

De naturläkemedel som Läkemedelsverket har godkänt kommer om några veckor att finnas med i den elektroniska versionen av Fass.

När läkare skriver recept kommer de då lätt att få fram uppgifter om preparaten i förskrivningsstödet.

Naturläkemedel som skrivs ut på recept blir momsbefriade och kan därmed bli billigare för patienten.

Men frågan är hur intresserade läkarna är av att förskriva natur­läke­medel. Lite, visar en sammanställning från Social­styrelsen. Dessutom har förskrivningen nästan halverats på några få år.

Under 2004 skrev svenska läkare ut 9 915 recept på naturläkemedel, i fjol var de bara 5 171 stycken.

– Intresset är försumbart, kommenterar Richard Bergström, vd på läkemedelsindustrins branschorganisation Lif.

Publiceringen i Fass är därför ingen­ting som han tror att läkarna efterfrågar.

– Nej, rent krasst är det mer ett sätt för de godkända natur­läke­medlen att få en kvalitetsstämpel. Genom att publiceras i Fass får de en trovärdighet som de kan använda i sin marknads­föring. Att Lif nu tar in dem i Fass är en konsekvens av Läke­medels­verkets godkännande av preparaten.

Richard Bergström understryker att Lif kommer att ha samma hårda etiska krav på producenterna av naturläkemedel som på alla andra läkemedelsföretag när det gäller marknadsföring.

Svensk Egenvård är den branschförening som har slutit avtalet med Lif om publiceringen av naturläkemedel i Fass. Dess vd Ingrid Atteryd hoppas att förskrivarna nu blir mer intresserade av naturläkemedel.

– De kan ju skriva ut dem på recept redan nu men när de snabbt får upp informationen genom Fass i datorns förskrivningssystem så blir det förstås enklare för dem, säger hon.

De naturläkemedel som skrivs ut överlägset mest på recept är Omega 3-preparat, som läkemedel vid hjärtsjukdom. I fjol skrev svenska läkare ut 2 259 recept på detta.

Den stora försäljningen av natur­läke­medel sker annars utanför sjukvårdens kontroll.

– Det är ju mycket lättare att köpa naturläkemedel själv än att först gå till doktorn för att få recept, säger Richard Bergström.

Under 2008 köptes natur­läke­medel, växtbaserade läkemedel, vitaminer, mineraler, kosttillskott och viktminskningsprodukter för samman­lagt 3 250 miljoner kronor, enligt statistik från Svensk Egenvård. Det är en liten ökning, med bara 1 procent, jämfört med året före.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev