Apotek
Intressenter lägger bud på samtliga apotekskluster
Publicerad: 11 juni 2009, 10:03
Det drar ihop sig till budgivning på statliga apotek. Åke Hallman och Dag Johannesson, erfarna konsulter med stor insyn i apotekssektorn, tror att det finns mellan 10 och 20 seriösa budgivare när det gäller de åtta storföretagarklustren.
Ämnen i artikeln:
ApoteksmarknadenDen 30 juni ska de första buden vara inne på de åtta apotekskluster som Apoteket Omstrukturering AB, OAB, nu ska sälja.
Intresset kan vid en första anblick tyckas vara stort – över 100 aktörer lär ha hämtat ut det informationsmemorandum med detaljerad information som OAB sammanställt.
– Det handlar säkerligen om kända internationella grossister, riskkapitalister, företag inom handeln och investmentbolag, säger Åke Hallman, tidigare vd för Apoteket AB och nu konsult i företaget Samhällsinsikt.
De seriösa spekulanterna är dock knappast så många som 100, menar han.
– För många vore det tjänstefel att inte hämta ut materialet. Det skulle till exempel förvåna mig om aktörer som KF, Ica, Axfood och Hemköp inte gjorde det. Men det skulle förvåna mig lika mycket om de lade bud på klustren. De här aktörerna har ju redan goda affärslägen och är knappast i första hand klusterköpare. Min uppskattning är att vi kommer att få se 10–20 seriösa budgivare, säger Åke Hallman.
Taktiken lär, enligt Åke Hallmans bedömning, bli att alla aktörer med seriöst intresse lägger bud på flera eller, i många fall, alla kluster.
Dag Johannesson, tidigare chefsjurist i Apoteket AB och även han konsult i företaget Samhällsinsikt, tror att konstruktionen av storföretagarklustren – två mycket stora och sex betydligt mindre – gör att intresset för samtliga kluster lär bli stort.
– Alla som vill kommer inte få ett av de stora klustren, och därför kommer det att uppstå ett jättetryck på de mindre klustren. Antagligen har OAB velat uppnå just detta, säger Dag Johannesson.
Phoenix/Tamro, Celesio och Alliance Boots brukar nämnas som troliga aspiranter på jätteklustren, men konsulterna tror att även Kronans Droghandel, som ingår i den finländska Oriolakoncernen, kan ha tillräckliga muskler och ett intresse för detta.
Finns det en risk att någon av de stora, förväntade aktörerna väljer att inte lägga något bud?
– Ja, jag tror att många har underskattat den risken, säger Åke Hallman.
De båda konsulterna tror att flera nya konstellationer mellan olika typer av intressenter kommer att skapas.
– Riskkapitalisterna behöver liera sig med aktörer som har branschspecifik kunskap. Det finns en risk att de underskattar den regulatoriska kompetens som krävs för att flyga i den här branschen. Dessutom har de ju allmänt tuffa tider just nu. Vi får säkert se allianser mellan riskkapitalister, apotekskedjor och/eller detaljhandelsaktörer, säger Dag Johannesson.
En annan nyckelfråga, enligt Åke Hallman, är vilka aktörer som OAB kommer att bedöma som tillräckligt trovärdiga.
– Här är det inte helt klart vilka kriterier man kommer att använda. Jag skulle inte bli förvånad om polska och ryska apotekskedjor är intresserade av svenska apotek och frågan är hur OAB skulle värdera dessa, säger Åke Hallman.
Det är också ovisst, menar konsulterna, vilka aktörer som kan klassas som småföretagare och därmed göra anspråk på något eller några av de 150 apotek som hamnat i småföretagarklustret.
– Här ska OAB ha hänvisat till en definition på småföretagare som finns i ett EU-direktiv, säger Åke Hallman.
Småföretagarsatsningen görs inom ramen för ett nytt statligt bolag. Apoteken i småföretagarklustret ska säljas något senare än storföretagsklustren. Kring midsommar ska intressenterna enligt OAB få mer information via en ny webbplats för småföretagarbolaget.