torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Iprenmannen tystas av NBL

Publicerad: 3 november 2010, 15:22

Iprenmannen tystas av NBL

Att sjunga barnvisor om smärtstillande läkemedel är inte okej, tycker Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedel

Iprens visgenerator, som spelade upp barnvisor på internet, fälls på flera punkter. Läkemedelsbolaget McNeil måste därför betala sammanlagt 220 000 kronor i straffavgift.

På en internetadress har man kunnat skriva in namn, ålder och kön på ett barn för att få en personlig barnvisa framförd. Texten kan innehålla rader som ”Kan alla som har fyllt sex eller mer stava till ibuprofen?”.

Informationsgranskningsmannen, IGM, fällde i somras visgeneratorn på en rad punkter, bland annat för att den riktade sig till barn. Läkemedelsbolaget överklagade ärendet till NBL.

Även Läkemedelsverket har reagerat på barnvisorna i radio och på internet och anmält dem till NBL.

McNeil anser inte att en barnvisa per definition är riktad till barn och påpekar i sitt svar på anmälan att de som gick in på sajten var tvungna att bekräfta med en knapptryckning att de var över 18 år.

Men en knapptryckning räcker inte, enligt NBL. Många barn känner till internet, men kan inte själva avgöra om det är lämpligt för dem att ta del av information eller inte.

Visornas karaktär och uppmaningarna att sjunga med i texten pekar på att de riktar sig till barn, skriver NBL också i sin bedömning.

Däremot frias McNeil när det gäller radioreklamen för Ipren. NBL anser att sången som framförs i radio visserligen är barnslig, men inte riktad till barn.

Läkemedelsbolaget måste nu betala 40 000 kronor till NBL samt 180 000 kronor till IGM.

Relaterat material

Granskning anmärker på Iprens visgenerator på flera punkter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev