Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

IT-utveckling under tidspress

Publicerad: 2 oktober 2009, 13:27

Bara någon enstaka ny aktör kommer att kunna öppna sina apoteksportar innan årsskiftet – om ens det. Det menar en av IT-systemleverantörerna. Servicebolaget vill inte ge någon övergripande tidsplan för slutspurten.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Bristen på godkända IT-stöd hindrar nu Läkemedelsverket från att utfärda tillstånd till nya apoteksaktörer, vilket därmed försenar startskottet för den nya apoteksmarknaden.

Och IT-lösningarna lär dröja ett tag till. Först den 9 november räknar Apotekens Service AB, ASAB, med att ha en uppdaterad version av sin så kallade tjänsteplattform färdig.

– Vår plattform var klar och vi tog över den fulla produktionen från Apoteket AB den 1 juli. Vi har sedan fortsatt att utveckla plattformen och vår testmiljö, säger Eva Reimers, informationschef på ASAB.

Finns det någon övergripande tidsplan för ASAB:s kvarstående arbete med att godkänna de första IT-systemen?

– Vi för dialog med ett fåtal apoteksaktörer och gör upp individuella tidsplaner tillsammans med dem och deras systemleverantörer. Varje plan är unik, och vi kan tyvärr inte gå ut med information om våra kunders tidplaner.

– Det är vår bedömning att kommersiella IT-system kommer att hinna godkännas i år. Men Läkemedelsverket är den instans som ska ge det slutliga godkännandet för att bedriva apotek. Det exakta datumet för när vi ser de första nya apoteksaktörerna öppna sina portar är därför svårt att sätta, säger Eva Reimers.

Enligt Henrik Larsson, vd på IT-systemleverantören Pharma Solutions, kommer sannolikt ytterst få aktörer att kunna starta apotek innan årsskiftet.

– Efter den 9 november återstår dels en fas med sluttestning av leverantörernas system, och en ytterligare fas där lösningarna ska godkännas ute hos apoteksaktörerna. Dessa faser har av ASAB beräknats ta 3–5 veckor vardera. Så 6–10 veckor räknat från den 9 november får vi räkna med, säger Henrik Larsson.

– Vad jag förstår kan dock ASAB tänka sig att vara pragmatiska i vissa fall när det gäller processen för godkännande, och låta de båda avslutande faserna gå parallellt. Det skulle kunna göra att någon enstaka aktör hinner starta innan årsskiftet, säger Henrik Larsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev