Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ivo polisanmäler farmaceuter

Publicerad: 3 oktober 2016, 08:09

Tre apoteksanställda i Göteborg med omnejd har polisanmälts av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Ivo har granskat expedieringen av läkemedel på några apotek i Göteborgstrakten, och slår fast att receptbelagda läkemedel har expedierats utan korrekta underlag.

– Vi kan se att receptarier har expedierat läkemedel på falska grunder genom att manipulera systemet. Det finns ingen grund för förskrivningen, säger Karin Fagerberg, chef för avdelning Sydväst på Ivo.

Hon vill inte säga vilka kedjor det rör sig om. De tre anställda är alltså farmaceuter, vars legitimationer nu är under utredning av Ivo, som dessutom polisanmält dem.

Några skador hos enskilda patienter har Ivo:s utredning hittills inte hittat, men det har ändå förelegat patientsäkerhetsrisker, enligt Karin Fagerberg.

– Det är två patientsäkerhetsperspektiv. Dels kan det finnas patienter som till synes står på ett läkemedel som de inte egentligen gör. Och så vet vi inte var produkterna har landat.

Dessutom har förskrivningarna fått ekonomiska konsekvenser för bland annat Västra Götalandsregionen mellan våren 2014 och våren 2016, enligt Ivo.

Ivo har varit i kontakt med Läkemedelsverket, E-hälsomyndigheten och Apoteksföreningen.

– De tar det på fullaste allvar.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev