Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Johan Wallér: Vi har ett bredare anslag

Publicerad: 25 september 2015, 12:21

Våra medlemsföretag kan ha vilka avtal och överenskommelser de vill, säger Johan Wallér angående att apotekskedjor nu lämnar etiköverenskommelsen med Lif.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciLif

I går rapporterade Dagens Apotek att apotekskedjor nu lämnar den etiköverenskommelse som Lif tidigare slutit med apotekaktörer för att reglera samverkan mellan personal på apotek och läkemedelsföretag.

Johan Wallér är vd för Sveriges Apoteksförening.

Hur ser du på att apotekskedjor säger upp sina överenskommelser med Lif?

– De är skrivna mellan respektive företag och Lif och därmed inte något som vi har att göra med. De undertecknades innan föreningen fanns.

Men kedjorna hänvisar till att Apoteksföreningen har tagit fram en egen etikplattform till varför de lämnar överenskommelsen.

– Kedjorna hanterar naturligtvis själva hur de vill göra med sina respektive överenskommelser.

Rikard Pellas, Lif, säger till Svensk Farmaci att er plattfrom endast innehåller tre rader om antikorruption och att den inte ger någon praktisk vägledning för samverkan mellan branscherna. Hur ser du på det?

– Vår plattform tar upp antikorruption och har ett betydligt bredare anslag än överenskommelsen med Lif. Den plattform som vi har tagit fram handlar om alla kontakter som apoteksföretag har med omvärlden och där är läkemedelsindustrin en av flera sådana kontakter.

Enligt Lif visade ni inte något intresse för att uppdatera den etiska överenskommelsen när de för ett och ett halvt år sedan tog initiativ till det.

– Vi kan inte uppdatera en plattform som är gjord mellan våra medlemsföretag och Lif. Det kan bara våra medlemsföretag göra. Vi har tittat på vad som behövs för branschen och tagit fram vår plattform.

Fast när plattformen togs fram fanns inte Apoteksföreningen. I dag är ni väl en naturlig part i en sådan överenskommelse?

– Ja, så kan man se det, men man kan också konstatera att vi har en etisk plattform som inkluderar läkemedelsföretagen.

Finns det en motsättning för kedjorna mellan att anta er etikplattform och att ha etiköverenskommelse med Lif?

– Nej, de enskilda medlemsföretagen kan ha vilka avtal och överenskommelser de vill.

Relaterat material

En till säger upp överenskommelse

Apoteksgruppen lämnar överenskommelse

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev