Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Johanssons utspel om apoteken faller på sin orimlighet

Publicerad: 27 februari 2009, 14:55

Eva Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB, är kritisk till Ylva Johanssons utspel om att riva upp omregleringen genom att bland annat ändra reglerna för prissättning radikalt.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Apoteket Omstrukturering AB, OAB, har regeringens uppdrag att besluta om vilka statliga apotek som ska säljas ut inför omregleringen av apoteksmarknaden. Häromdagen gick OAB ut med en enkät på sin hemsida för att kartlägga intresset för egenföretagande hos farmaceuter och andra.

– Vi har fått en mycket bra respons. Häromdagen var vi upp i 700 enkätsvar, varav cirka 500 är rena intresseanmälningar, säger Eva-Britt Gustafsson när Dagens Apotek träffar henne i dag, fredag.

Hon är kritisk till utspelen från socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, Ylva Johansson, om att riva upp omregleringen av apoteksmarknaden efter ett eventuellt maktövertagande 2010.

– Både att återställa monopolet och att justera ned vinstmarginalerna för apoteken faller på sin orimlighet. Det är tråkigt när sådan här retorik används mot en så seriös bransch. Patienter och kunder kan komma att drabbas, säger Eva-Britt Gustafsson.

– Det vore mycket tråkigt om entreprenörer blir skrämda av det här.

Lars Henriksson, forskare inom EG- och konkurrensrätt på Handelshögskolan i Stockholm, pekade i en intervju i Ekot i januari på de rättsliga svårigheterna att återskapa apoteksmonopolet.

– Det finns både formella och praktiska problem. De formella problemen är framför allt knutna till EG-rätten, sade Lars Henriksson till Ekot.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev