tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kedjor beskylls för kartell

Publicerad: 12 april 2013, 08:20

Svensk Egenvård anklagar flera apotekskedjor samt distributören Oriola AB för att begränsa konkurrensen. (Ny version).

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


I dag, fredag, har Svensk Egenvård gjort en anmälan till Konkurrensverket. Bakgrunden är att kedjorna Medstop, Doc Morris, Apoteksgruppen, Vårdapoteket och Kronans Droghandel enligt Svensk Egenvård ska ha förbundit sig att ha gemensamma inköpspriser från Oriola.

Enligt ett pressmeddelande från Svensk Egenvård misstänks de konkurrerande apotekskedjorna dessutom ha förbundit sig att inte köpa produkter från andra än Oriola.

Svensk Egenvård gör anmälan efter information från ett antal av sina medlemmar.

– Ett antal företag känner av vad juristerna misstänker är en olaglig kartellbildning, då är det skäl att göra en anmälan till Konkurrensverket. Vi gör det här för att enskilda företag ska slippa att ta konflikten själva, säger Mats Nilsson, vd för Svensk Egenvård, till Dagens Apotek.

Har ni kontaktat kedjorna innan ni gjort anmälan?

– Det har vi inte gjort.

Oriola KD:s vd Thomas Gawell har i nuläget inga kommentarer utan inväntar mer fakta. För kommentarer från Medstop och Kronans Droghandel läs separata artiklar på sajten. Vårdapotekets vd Lars Gunneflo säger att det är för tidigt att ha några kommentarer i nuläget.

– Men vi välkomnar granskningen och hjälper till och bidrar om det är något vi kan bidra med. Sedan får vi avvakta Konkurrensverkets beslut, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev