Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Kedjor vill starta 700 nya apotek

Publicerad: 26 April 2010, 13:28

Kedjor vill starta 700 nya apotek

Foto: Många invigningar att vänta.

Apotekskedjorna hårdsatsar. Närmare 700 nya apotek öppnas inom några år i Sverige om företagens mål förverkligas, visar Dagens Apoteks kartläggning.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciApoteksmarknadenLif

Att antalet apotek kommer att öka är alla överens om. De flesta apoteks­kedjor har aggressiva expansions­planer och starten av nya apotek är redan i gång. Om det däremot blir apotek på fler orter än i dag är ännu oklart. Likaså vad som kommer att hända efter den ”magiska” treårsgränsen. De närmsta tre åren får inga apotek som bytt ägare läggas ned, men efter det är det fritt fram för detta.

– Med så många nya apotek inom de närmsta tre till fem åren finns en risk för överhettning, säger Dag Johannes­son, tidigare chefsjurist på Apoteket och nu konsult på företaget Sam­hälls­insikt.

Han jämför apoteksmarknaden med dagligvaruhandeln.

– Inom den finns det fyra stora kedjor och då är det ändå en större marknad. Det är troligt att det kommer att vara fyra stora aktörer även på apoteksmarknaden. Sen tror jag i och för sig att det kommer att finnas en del aktörer utanför kedjorna framöver också.

Anders Blanck, vice vd på läke­medels­före­tagens branschorganisation Lif, är inne på samma spår:

– Inom tre fyra år tror jag att det kan finnas så många som 1 500 apotek allt som allt, men på sikt kommer marknaden att domineras av tre till fyra stora kedjor. Jag tror inte att någon kommer att slås ut de närmsta åren. Däremot kan vi nog se en konsolidering i slutet av perioden. 

Bengt Anell, konsult på IMS Health, tror att utvecklingen i Sverige kommer att likna den i Norge och att de nya apoteken är här för att stanna.

– I Norge har vi sedan 2002 sett en ökning av apotek som också har blivit kvar. Jag tror på samma utveckling här, säger han.

Räddningen för de småskaliga apoteken som kanske drivs av en ensam­före­tagare på en mindre ort verkar vara att nischa sig. Johan Wallér, vd på branschorganisationen Sveriges apoteksförening, säger att utvecklingen i andra länder visar att det är svårt att vara en liten aktör om man inte har en tydlig inriktning. Han trycker också på vikten av den lokala anknytningen för små­före­tagarna:

– En nära relation till den lokala kunden och att vinna kundens lojalitet blir avgörande. Att som småföretagare driva apotek på en mindre ort kräver ett nytt sätt att tänka.

Ett alternativ kan, enligt Anders Cronlund, tidigare vice vd på Apotekarsocieteten, vara specialinriktade apotek för till exempel djurläkemedel. Han är övertygad om att små apotek måste samlokalisera sig med någon form av annan expertis.

– Man kan tänka sig ett apotek inriktat mot idrottsskador som arbetar tillsammans med läkare, eller apotek och optiker ihop, säger han.

Ett problem för de nya apoteken kan bli sjunkande lönsamhet som en följd av den ökade konkurrensen. Apotekskedjorna söker fort­farande efter personal och lönerna för apoteksanställda drivs upp vilket ytterligare kan hota lönsamheten. Något som Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet, har blandade känslor inför:

– Det är roligt att våra medlemmar är eftertraktade nu och får upp sina löner när de byter arbets­givare. Jag har bara en oro för att när lönsamheten hotas kanske småföretagarna gör sig av med utbildad apotekspersonal.

Anders Cronlund på Apotekarsocieteten delar hennes oro och tror att en sviktande lönsamhet gör att apoteken satsar mer och mer på andra produkter:

– Det är på egenvårdsprodukterna och på andra tjänster än recept­expediering som apoteken kommer att kunna konkurrera. Men apoteken ska vara en del av hälso- och sjukvården. En styrka med det gamla systemet var den nära kontakten där emellan. Jag tror att det går att kombinera detta med kommersialisering ganska långt, men var går gränsen? Jag tror att man riskerar att mista förtroendet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev