Apotek
Kedjorna vill locka dig att flytta
Publicerad: 13 december 2012, 08:41
I södra Sverige, Värmland och delar av Norrland är efterfrågan på farmaceuter fortfarande stor. Dagens Apotek har frågat kedjorna hur de arbetar för att bemanna på mindre orter.
Efter omregleringen var behovet av farmaceuter och apotekstekniker enormt och kedjorna rekryterade för fullt.
Men förra året såg det ut som om pendeln svängde då några av de privata aktörerna varslade personal och det här året har den negativa trenden fortsatt då Apoteket AB har varslat ett stort antal personer.
Men i vissa områden är efterfrågan på personal fortsatt stor.
Dagens Apotek har ringt runt till de stora kedjorna och frågat var de har störst behov av personal. Återkommande svar är delar av Norrland, Småland, Skåne och Värmland.
– Det man kan säga är att där det finns lärosäten finns det en balans mellan utbud och efterfrågan på personal, men ju längre bort man kommer från utbildningsorterna desto sämre är den balansen, säger Staffan Wahlström, HR-chef på Doc Morris.
– Till exempel saknar Skåne farmaceututbildning och det är klart att det påverkar utbudet av personal där.
Samtliga kedjor som Dagens Apotek talar med säger att det framför allt är farmaceuter som det på vissa håll är brist på. Antalet apotekstekniker matchar däremot det behov som kedjorna har då det nu har startat ett antal nya utbildningar till tekniker.
Flera av kedjorna riktar nu in sig särskilt på att hitta personal i de delar av landet där det är brist, vilket framför allt är utanför storstäderna.
Helst vill kedjorna få personal som stannar på orten.
– Vi vill alltid hitta en långsiktig lösning där vi får medarbetare som vill bosätta sig där jobbet finns. Då handlar det om att sälja in en livsstil, till exempel skidåkning i Norrland, säger Charlotte af Klercker, presschef på Apotek Hjärtat.
Men som läget är i dag kan också den som inte planerar att stanna för gott på landsbygden vara attraktiv för kedjorna.
– Kan vi inte lösa bemanningen långsiktigt tittar vi på mer kortsiktiga lösningar. Vi kan erbjuda mer utvecklande roller utanför storstadsregionerna och det kan bli ett steg i karriären att jobba en period på en annan ort, säger Charlotte af Klercker.
För att hitta folk på rätt plats söker man också lokalt.
– Vi gör det tydligt för allmänheten på en ort när vi ska etablera där. Våra anställda har också ett kontaktnät som gör att vi kan hitta rätt personer. Den lokala Ica-handlaren är en central person på en ort som många gånger kan hjälpa oss med sitt kontaktnät, säger Håkan Magnusson, affärschef för Cura-apoteket.
Högre lön verkar däremot inte användas som dragplåster i någon större omfattning hos de olika kedjorna. Ett återkommande svar är att lönen sätts individuellt och att bristen på arbetskraft kan spela in, men att lönen också påverkas av den generella lönenivån på orten som man rekryterar till.
Nästa år får de apotekskedjor som köpte apotek i kluster vid omregleringen sälja klusterapoteken för första gången. Det innebär att det med stor sannolikhet kommer att röra på sig i branschen.
– Om jag ska gissa tror jag att det blir fler nedläggningar än nyöppningar. Då tänker jag inte bara på öppenvårdsapoteken utan också på dosapotek och på Apoteket Farmaci som har aviserat neddragningar, säger Åke Hallman, konsult i företaget Samhällsinsikt.
Han tror dock inte att det påverkar kedjornas behov av att rekrytera till mindre orter.
– Nedläggningarna kommer sannolikt främst att ske i de stora och medelstora städerna där man var väldigt snabba med att öppna nya apotek. På mindre orter där det bara finns ett apotek tror jag inte att man kommer att lägga ner.
Relaterat material
SAMUEL LAGERCRANTZ