måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Klart med treårigt avtal

Publicerad: 20 maj 2013, 09:50

Sveriges farmaceuter och Sveriges ingenjörer har skrivit på ett treårigt avtal, utan garanti för fyra veckors semester.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Det treåriga avtalet med arbetsgivarorganisationen Almega är  sifferlöst, trots att Sveriges farmaceuter har varit missnöjda med hur  lönebildningen, bland annat lönesamtalen, har fungerat tidigare.  Anledningen till att man fortsatte på den sifferlösa vägen är att  utfallet, hittills, har varit gott för apoteksanställda.

I avtalet ingår ett partsgemensamt arbete med syfte att utveckla den  lokala lönebildningsprocessen, med fokus på att förbättra det  förberedande arbetet med lönesamtal och uppföljning av dessa.

Någon garanti för att förbundens medlemmar får fyra veckors  sammanhängande semester finns inte med i avtalet. Almegas motkrav för  att garantera detta skulle innebära så kraftiga försämringar vad gäller  arbetstider och schema att Sveriges farmaceuter valde att backa lite på  kravet, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

I avtalet finns dock skrivningar som ska göra det lättare för  medlemmar att faktiskt få fyra veckors sammanhängande semester.  Branschavtalet anger nu att en anställd som så önskar ”i möjligaste mån”  ska kunna få en sammanhängande sommarsemester om fyra veckor under  juni–augusti. Vidare innehåller avtalet en anmärkning om att  arbetsgivaren inte ska begränsa de anställdas möjligheter att framföra  önskemål om semesterns längd.

Relaterat material

Inget avtal trots nattmangling

Avtalsförhandlingar har lagts på is

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev