Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Knappar för miljön

Publicerad: 7 mars 2012, 15:51

Snart ska apotekspersonalen lära kunderna att överblivna läkemedel kan lämnas på vilket apotek som helst.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

– Vi är lite rädda för att omregleringen kan ha medfört att folk fått uppfattningen att om man köper ett piller på Apotek Hjärtat, så måste man återlämna det till Apotek Hjärtat. Och så är det naturligtvis inte, säger Bengt Mattson, miljöchef på läkemedelsindustrins branschorganisation Lif.

Alla apotek är skyldiga att ta emot läkemedel som ska kasseras, även om de är inköpta hos andra kedjor eller i mataffären. Detta budskap ska nu inpräntas i allmänheten med hjälp av en informationskampanj.

Mellan den 19 mars och den 16 april i år ska alla apotek i Sverige sprida kunskap till kunderna med hjälp av affischer, broschyrer och små kort att lägga i plånboken.

Dessutom ska personalen bära små knappar med kampanjens symbol – en liten läkemedelsburk samt en toalett och en soptunna med ett kryss över. En hemsida ska också lanseras där de kunder som är nyfikna kan få lära sig ännu mer.

Sammanlagt tio myndigheter och organisationer samarbetar i kampanjen. Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel medverkar eftersom receptfria läkemedel kan köpas i affärer. Men kampanjen kommer inte att synas i handeln, då läkemedel inte kan lämnas in där.

– Om man är på Ica eller Konsum och ser något om att ”överblivna läkemedel återlämnas” så är det lätt hänt att man tänker lite slarvigt och tar med sig läkemedlen när man går till sin dagligvarubutik. Finns det då inte ett apotek granne så är vi rädda att de hamnar i soporna i stället, säger Bengt Mattson.

Läkemedel som kastas i toaletten eller vasken hamnar i vattendragen, eftersom Sveriges reningsverk inte är gjorda för att få bort små mängder läkemedel. Men även medicin som hamnar i soporna kan läcka ut i vattnet. Hushållssopor förbränns i låga temperaturer och läkemedelsrester i askan kan spridas i miljön.

En Sifo-undersökning från 2007 visade att cirka 73 procent av svenskarna lämnade in sina överblivna läkemedel på apotek.

– Men det finns ett mål i den nationella läkemedelsstrategin om att återlämningsgraden ska komma upp till 80 procent, säger Bengt Mattson.

Förra våren gjordes en ny Sifo-undersökning. Lif vill inte offentliggöra resultatet av den förrän ytterligare en undersökning har gjorts – efter att kampanjen på apoteken genomförts.

– Vi vill se om det blir någon förändring före och efter kampanjen.  Vi skulle vilja se att folks medvetenhet har ökat, för då har vi ju ett bevis för att kampanjandet fungerar, säger Bengt Mattson.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev