Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kolla koden före expediering

Publicerad: 14 september 2010, 11:18

Kolla koden före expediering

Foto: Foto: Photos.com

Från och med oktober får inte recept som saknar förskrivarkod expedieras på apotek.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tidigare har förskrivarkoden bara krävts för narkotikaklassade läkemedel. Men snart blir den obligatorisk för alla recept utom dem som veterinärer skrivit ut.

Koden ska underlätta arbetet med medicinsk uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Och ytterst blir det en bättre patientsäkerhet när man ökar spårbarheten, säger Annika Babra, gruppchef för området Sjukvård och detaljhandel på Läkemedelsverkets inspektionsenhet, till Dagens Apotek.

Tidigare har bara en arbetsplatskod registrerats i receptregistret hos Apotekens Service AB. När kravet på den personliga koden nu införs blir det lättare att se vilken förskrivare som skrivit ut vilket recept.

Koderna delas ut av Socialstyrelsen. Sedan några år skickas de automatiskt till alla förskrivare när legitimationen utfärdas.

De allra flesta förskrivare använder elektroniska journalsystem och då läggs koden in automatiskt.

– Men den lilla del som inte arbetar med elektroniska journalsystem måste ange förskrivarkoden manuellt, säger Annika Babra.

Glömmer förskrivaren att ange sin kod på receptet så ska inte apoteket expediera det, enligt Läkemedelsverkets föreskrifter. I allra värsta fall kan det innebära att kunden drabbas och inte får sitt läkemedel.

– Men man kan ju alltid kontakta förskrivaren för att försöka lösa situationen för patientens skull, säger Annika Babra.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev