Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kommunerna ska få göra kontrollköp

Publicerad: 18 december 2013, 11:21

Låt ungdomar testa hur väl ålderskontrollen fungerar vid köp av receptfria läkemedel, föreslår regeringen. Men det blir inget straff för den som slarvar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Från och med 1 maj nästa år ska kommunerna få rätt att anlita tonåringar för att göra kontrollköp av bland annat receptfria läkemedel som säljs i butik. Det föreslår regeringen i en ny proposition.

När receptfria läkemedel säljs i handeln måste säljaren vara säker på att köparen är myndig. Enligt förslaget ska kommunerna använda sig av ungdomar som har fyllt 18 år för att genomföra kontrollköpen.

Sådana köp, som tidigare kallades provköp, har även tidigare använts i Sverige. 2010 stoppades dock metoden av justitieombudsmannen, JO, som ansåg att det handlade om en dold myndighetsutövning som behövde lagregleras. Därför föreslår regeringen nu en lagändring som tillåter kontrollköp.

Dessa ska användas för att se till att barn och ungdomar under 18 år inte får tag i tobak eller folköl. Även receptfria läkemedel som värktabletter är ett ganska utbrett problem bland ungdomar, anser socialdepartementet.

Från början ville regeringen att det skulle leda till sanktioner som exempelvis försäljningsförbud under en viss tid, om inte köparens legitimation kontrollerades.

Men lagrådet ansåg att kontrollköpen påminner om brottsprovokation. Det innebär att man påverkar någon att begå ett brott som annars inte hade begåtts.

Visserligen skulle inget brott egentligen begås, eftersom de ungdomar som skickas ut måste ha fyllt 18 år. Men det handlar ändå om att få försäljaren att bryta mot bestämmelserna, enligt lagrådet.

Dessutom står det ingenting i lagen om att säljaren måste kontrollera legitimation, bara att man ska förvissa sig om att köparen har rätt ålder inne.

Efter lagrådets kritik föreslår regeringen i stället att kontrollköp ska få göras, men att syftet bara får vara att ”ge underlag för en dialog mellan kommunen och näringsidkaren om skyldigheten att förvissa sig om att kunden har uppnått föreskriven ålder”, enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet. Någon sanktion får inte kontrollköpen leda till.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev