fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Konstgjord bukspottkörtel var bra

Publicerad: 1 mars 2013, 09:30

Moshe Phillip, till vänster, är en av forskarna bakom den nya konstgjorda bukspottkörteln MD-Logic. Här är han tillsammans med ett barn som är uppkopplad till det nya systemet. Foto: Schneider Children’s Medical Center of Israel

Patienter med typ 1-diabetes som använde en ”konstgjord pankreas” fick minskad risk att drabbas av för lågt blodsocker på natten, jämfört med om de använde en insulinpump med glukossensor, enligt en ny i studie New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


En så kallad konstgjord bukspottkörtel är ett automatiserat system där en insulinpump kontinuerligt ger insulin till patienten i förhållande till dennes glukosnivå i underhudsfettet.

Fördelen är att patienten inte behöver styra doseringen av insulin, vilket är fallet med de hittills mest avancerade insulinpumparna med integrerade glukossensorer som finns på marknaden i dag.

I den nu aktuella studien jämfördes en konstgjord bukspottkörtel, som utvecklats av forskare i Israel, med kommersiellt tillgängliga insulinpumpar och glukossensorer.

Totalt ingick 56 patienter i åldern 10 till 18 år som fick pröva respektive system under två olika nätter.

Forskarna konstaterar att antalet nattliga episoder av för lågt blodsocker, hypoglykemier, var lägre när den konstgjorda bukspottkörteln användes än när den konventionella insulinpumpen användes. Totalt registrerades 7 respektive 22 sådana episoder.

Vidare var den genomsnittliga glukosnivån generellt bättre när den konstgjorda bukspottkörteln användes, 7,0 mmol per liter, jämfört med 7,8 millimol per liter när insulinpumpen användes.

Enligt forskarna kan just den nattliga glukoskontrollen vara en svår utmaning för patienter med typ 1-diabetes. De ser därför resultaten som lovande. Samtidigt lyfter forskarna fram ett antal begränsningar i studien, som att respektive system bara användes under en natt.

Undersökningen utfördes vid tre olika ”diabetesläger ” för ungdomar i Israel, Slovenien och Tyskland. Enligt forskarna är studien därmed en av de första där en konstgjord bukspottkörtel undersökts utanför sjukhusmiljö.

Läs abstract till studien:

Moshe Phillip med flera. Nocturnal Glucose Control with an Artificial Pancreas at a Diabetes Camp. New England Journal of Medicine 2013; 368: 824–833. DOI: 10.1056/NEJMoa1206881

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev