Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Konstigt formulerad kritik”

Publicerad: 28 maj 2013, 08:47

Sveriges apoteksförening ställer sig frågande till Fair Trade Centers uppmaning att sätta press på läkemedelsbolag för att införa miljökrav.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Apoteken har ju väldigt små möjligheter att ställa krav på läkemedelsleverantörerna. Det är staten som bestämmer vilka läkemedel vi ska sälja, det är de som godkänner nya läkemedel. Alltså är det staten som kan initiera ett sådant miljöarbete, säger Henrik Ehrenberg, samhällstrateg på Sveriges apoteksförening.

– Det skulle också ur ett etiskt perspektiv bli omöjligt för apoteken att sätta exempelvis miljö framför liv, med exempelvis cancerläkemedel.

Finns det något i kritiken som du anser att apoteken kan ta fasta på?

– Det är upp till varje aktör att driva ett bra miljöarbete på det man kan påverka. Apoteken säljer ju andra varor än läkemedel, även om de utgör 80 procent av omsättningen.

– Dessutom har Apoteksföreningen och aktörerna tillsammans ett miljöarbete som handlar om insamling av överblivna läkemedel. Och vi föreslår att man vid nyinsättning av läkemedel börjar med en mindre mängd första gången. För det är ett vanligt problem, att patienten måste byta läkemedel.

Relaterat material

Apoteken får kritik för svagt miljöarbete

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev