Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Konsultbolag: Apoteket Farmaci måste skiljas från Apoteket AB

Publicerad: 5 augusti 2009, 10:19

Apoteket AB:s nya marknadsandel kommer att uppgå till hela 52 procent – om man räknar in sjukhusapoteken. Det visar beräkningar från konsultföretaget Samhällsinsikt. Flera nya apoteksaktörer är kritiska och konsulten Dag Johannesson anser att dotterbolaget Apoteket Farmaci måste säljas.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Apoteket Omstrukturering AB:s beslut i maj innebär att Apoteket AB får behålla öppenvårdsapotek och expeditionsapotek på sjukhus som motsvarar en marknadsandel på omkring 35 procent, sett till antalet apotek.

Men eftersom företaget också driver samtliga drygt 70 sjukhusapotek genom dotterbolaget Apoteket Farmaci blir marknadsandelen, om man räknar med dessa, större.

Enligt beräkningar från konsultfirman Samhällsinsikt AB blir andelen av marknaden cirka 52 procent om sjukhusapotekens omsättning adderas till Apotekets beräknade omsättning på öppenvårdssidan efter klusterförsäljningen.

– Den här uppfattningen om marknadsandelen lär Apotekets konkurrenter driva. Den höga siffran är något som bekymrar flera nya aktörer som jag varit i kontakt med. Konkurrenternas uppfattning styr i praktiken frågan i hög grad. Frågan riskerar att hamna på EU-nivå, säger Dag Johannesson, tidigare chefsjurist på Apoteket AB och numera konsult på Samhällsinsikt.

– Den enda rimliga slutsatsen är att Apoteket Farmaci måste säljas. Dessutom är planen för den aviserade utförsäljningen av Apoteket Produktion & Laboratorier, APL, oklar och borde förtydligas.

Apoteket AB:s vd Stefan Carlsson har vid upprepade tillfällen sagt att det sista han önskar är att företaget av konkurrensskäl hamnar under en ”våt filt”, det vill säga inte får frihet att expandera och utveckla sin verksamhet i samma grad som andra aktörer till följd av att företaget är för dominant på marknaden.

– Risken för att man ändå hamnar i ett sådant läge är påtaglig, säger Dag Johannesson.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev