Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Konsumenter skyddas från läkemedel

Publicerad: 28 juni 2013, 12:48

Foto: Photos.com

Ett hundratal länder har deltagit i en stor internationell satsning mot olagliga läkemedel.UPPDATERAD VERSION.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har vidtagit åtgärder för att skydda konsumenter från farliga mediciner, sålda av olagliga online-apotek.

Åtgärderna vidtogs den här veckan och redan har fler än 9 600 webbsajter påverkats. FDA delade ut varningar, stängde ner webbplatser och beslagtog olagliga läkemedel.

Många av webbplatserna verkade vara en del av ett kriminellt nätverk, som påstod att webbsidorna var kanadensiska apotek, uppger FDA i ett pressmeddelande.

För att övertyga konsumenterna ska webbsidorna ha visat falska licenser och certifieringar där det stod att läkemedlen var godkända av FDA.

Åtgärderna ingår i en större internationell satsning kallad Pangea VI, där ett hundratal länder deltog mellan den 18 och 25 juni.

Även Sverige har deltagit i insatsen och Tullverket har stoppat införseln av ungefär 15 000 tabletter, kapslar och ampuller, av främst narkotikaklassade läkemedel, uppger Läkemedelsverket på sin hemsida.

Tullverket och Läkemedelsverket har samverkat med insatser mot införsel och försäljning av läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev