Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kraftig ökning av antibiotika efter vårdval

Publicerad: 17 juni 2009, 06:46

Trots rekommendationer om återhållsamhet i förskrivningen ökar antibiotikabehandlingen av barn kraftigt i Stockholm. Vid flera vårdcentraler inom Vårdval Stockholm är förskrivningen sky­hög. Strama sätter nu in extra­resurser för att få bukt med problemen.


Ämnen i artikeln:

Förskrivning

Antalet utköpta recept på luftvägsantibiotika till barn ökade med i snitt 10 procent mellan 2007 och 2008, enligt Stockholms läns landstings utvärdering av vårdvalet. Men i statistiken finns siffror som visar vårdcentraler som ger mångdubbelt så mycket antibiotika till barn.

Antibiotikabehandlingen av barn med luftvägsinfektioner ökade exempelvis med 159 procent vid Nynäshamns tre vårdcentraler mellan 2007 och 2008. Antalet besök ökade samtidigt med 35 procent.

– Jag ser Vårdval Stockholm som en bov i dramat. Den ökade tillgängligheten skapar ett behov hos patienten som egentligen inte finns, vilket riskerar att öka förskrivningen i onödan, säger Susanne Strömsén, verksamhetschef på Nynäs vårdcentral, som bara den hade en ökning av antibiotikaanvändningen bland barn med 111 procent.

Den ökade tillgängligheten till vård liksom ersättningssystemet, som premierar antalet läkarbesök, spelar också roll tror hon och får medhåll från Gunder Parenmark på Närakuten i Nynäshamn. Han tycker själv att han är restriktiv i förskrivningen av antibiotika.

– Men yngre kollegor som inte har 30 år i gamet har kanske svårare att stå emot patienternas förväntningar på recept. Annars tycker jag att folk blivit allt mer medvetna om antibiotikaresistens, säger han.

Kallhälls Nya vårdcentral är ytterligare en enhet inom Vårdval Stockholm som redovisar kraftigt ökad antibiotikaanvändning bland barn, 111 procent.

– Det kan bero på att vi tagit emot fler barn. Hur många fler vet jag inte. Vi ska sätta en ST-läkare på att studera anti­biotika­förskrivningen, säger Otr Karl Ardal, verksamhetschef på vårdcentralen, som startade i privat regi i oktober 2007.

Vårdcentralerna kan, genom sina uppföljningssystem, själva följa antibiotikaanvändningen, berättar Maria Juhasz-Haverinen, apotekare på hälso- och sjukvårdsnämndens medicinska stab i Stockholms läns landsting.

– Detta bör verksamhetsledningarna känna till att de kan göra, säger hon.

Ingen av de vårdcentraler som Dagens Medicin talat med följer upp antibiotikaförskrivningen på något särskilt sätt. Dock säger alla att de avser att göra det.

På Strama, Samverkan för antibiotikaresistens, är allmän­läkaren Christer Norman bekymrad över den ökade antibiotikaförskrivningen i Stockholm.

– En av orsakerna till den höga förskrivningen kan vara den ökade tillgänglighet som Vårdval Stockholm fört med sig. Dessutom har vårdgivare haft annonskampanjer av typen ”Streptokocker nu även efter klockan 17”, något som är olyckligt. Det finns all anledning att följa anti­biotika­för­skrivningen i Stockholm, säger han.

För att få bukt med onödig antibiotikaförskrivning har en särskild Stramagrupp bildats i Stockholm. Efter sommaren ska vårdcentralerna få besök av en infektionsläkare, en allmän­läkare och en apotekare som ger fortbildningar om behandlingsrekommendationerna.

Ännu opublicerade siffror från Stockholms läns landsting visar att förskrivningen av luftvägsantibiotika till barn tenderar att minska något i år. Jämfört med 2008 har denna, under januari–maj, minskat med 11 procent.

– Men fortfarande har Stockholm den i särklass största antibiotikaförskrivningen i landet, säger Sten Ronge, apotekare och informatör vid Läke­medels­cent­rum i Stockholms läns landsting.

Ämnen i artikeln:

Förskrivning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev