Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kräver IT-byte på Apoteket AB

Publicerad: 16 december 2011, 09:01

Ge inte Apoteket AB dispens för att använda IT-systemet ATS efter årsskiftet, kräver tre företagsledare för andra apotekskedjor.


I slutet av november drabbades Apoteket AB av ett flera dagar långt stopp i receptexpedieringen på grund av driftstörningar hos IT-leveranören Tieto.

”Vi får nu signaler från flera håll om att Apoteket AB inte kommer klara att migrera alla sina apotek till Rex i tid och därför önskar arbeta vidare med ATS-apotek efter årsskiftet”, skriver vd:arna för Apotek Hjärtat, Kronans Droghandel och Medstop i ett brev till statssekreterare Karin Johansson.

Men att Apoteket AB skulle få dispens för att fortsätta använda sitt gamla IT-system nästa år är inte acceptabelt, anser Anders Nyberg, Jonas Levin och Fredrik Söderberg. ”Att ändra gällande spelregler till förmån för det statligt ägda apoteksbolaget vore en förödande signal på en ny marknad”, skriver de.

Enligt planen ska alla apotek ha lämnat ATS nästa år. Att byta från ATS till nya system har inneburit kraftansträngningar för alla aktörer och alla har också stött på tekniska problem under resans gång. Det är anmärkningsvärt att Apoteket AB in i det sista fortsätter använda ATS, anser de tre skribenterna.

De anser inte att IT-bytet kan kallas samhällskritiskt och tycker inte att Tietos driftstopp är en tillräcklig ursäkt för att fortsätta använda ATS. ”Driftstoppet är möjligen ett problem för Apoteket AB, men inte för samhället”, skriver de.

Även Apotek Hjärtat drabbades under både våren och hösten av motsvarande störningar hos leverantören TDC, påpekar vd:arna.”Det tillhör professionell företagsledning att ta höjd för förseningar och det finns inga samhällskritiska skäl som motiverar ytterligare dispens överlag”, fortsätter de.

Möjligen kan brevförfattarna tänka sig att ATS undantagsvis får användas efter nyår på de orter i glesbygd där Apoteket AB är ensam aktör.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev