torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kristina Niemi: Både beklagligt och bekymmersamt

Publicerad: 24 april 2013, 05:00

Ledningen för Apoteket AB får både ros och ris för den stora omstöpningen av företaget. Sveriges farmaceuter saknar apotekare ­eller receptarier i företagsledningen.

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenFarmaci

I höstas beslutade Apoteket AB att 220 personer med så kallade stödjande funktioner ska sägas upp. Det handlade till stor del om administrativa tjänster.

– Apotekscheferna har haft en väldigt stor hjälp av alla stödfunktioner och det är olyckligt att bli av med dem, säger Gunilla Larsson, receptarie vid apoteket Vita Björn i Stockholm, som skött förhandlingarna för Farmaciförbundets räkning.

Enligt henne har dock många av de medlemmar som fått sluta varit nöjda i slutänden.

– Först är det chock, sen när allt ordnar sig är det flera som varit ­nöjda med att få avgångspension.

Lena Johansson, receptarie på Apoteket Farmaci i Falun och ordförande i akademikerföreningen på Apoteket AB, har skött förhandlingarna för Sveriges farmaceuters räkning anser att ledningen gjort det bästa av situationen.

– Nedskärningarna är en logisk följd av omregleringen. Det är klart att det är svårt att gå från att vara ensam till att vara många, säger hon.

I höstas fick företaget också en ny ledningsgrupp. Där finns inte längre­ någon apotekare eller recep­tarie med. Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges farmaceuter, är kritisk.

– Vi har med sorg kunnat konstatera att flera apoteksaktörer har ledningar utan farmaceuter och när Apoteket AB, den statliga kedjan som på något sätt har varit normgivande för hela Sveriges apoteksväsende väljer att inte ha någon farmaceut i ledningen är det både beklagligt och bekymmersamt.

Relaterat material

Så bra sitter den krympta kostymen

Apoteket AB får kritik för passivitet

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev