Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kritik mot läkemedelsmodul i journalsystemet Cosmic

Publicerad: 11 mars 2009, 08:18

Klagomålen har varit många kring journalsystemet Cosmic. Nu riktas kritik mot läkemedelsdelen i systemet – den anses vara krånglig, farlig och mycket tidskrävande.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Läkemedelsmodulen för slutenvården är alltför komplicerad och det blir patientfarliga fel, säger Carl-Magnus Ekström, läkare på kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Där lägger läkarna upp ordinationslistor i systemet, som sedan sjuksköterskorna ska medicinera utifrån. Och det är här det många gånger blir fel.

– Det är viktigt att skriva rätt tidpunkt på ordinationslistan, och det är inte alltid så enkelt. Det kräver många klick och ibland förstår man inte hur man ska göra, säger Carl-Magnus Ekström.

Han påpekar att det inte alltid behöver vara brister i systemet som orsakar problemen.

– Det är åldersbetingat också. Det är ju svårare för dem över 60 år, än vad det är för AT-läkarna som är mer inne i det från början, säger Carl-Magnus Ekström.

Enligt honom har många incidentrapporter skrivits och flera kliniker har slutat använda läkemedelsmodulen när det gäller infusioner, eftersom det funnits risk för väldigt allvarliga fel.

– Under vissa perioder har vi gått tillbaka till att använda papper, när vi känt att vi inte haft tid med Cosmic eller inte känt oss kompetenta nog, säger Carl-Magnus Ekström.

Gunilla Gustafsson är förvaltningsledare på vårdprocess­centrum vid Landstinget i Östergötland och har ansvar för förvaltningen av Cosmic. Hon säger att det finns olika uppfattningar om systemet.

– Vissa tycker läkemedelsmodulen är ett väldigt bra stöd och är lättöverskådlig, medan andra inte tycker att den är användarvänlig, säger hon.

Gunilla Gustafsson medger att systemet har brister, men framhåller samtidigt att landstinget ständigt jobbar med förbättringar tillsammans med företaget Cambio, som står bakom Cosmic.

– Det finns planer på att skriva om delar av systemet och förbättra de svagheter som identifierats hittills, men det tar tid från idé till verklighet, säger Gunilla Gustafsson.

Landstingen i Uppsala, Värmland, Västmanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg och Kalmar har hittills infört Cosmic som journalsystem. Dessa använder sig i olika utsträckning av läkemedelsmodulen för slutenvård.

Från Cambios sida beklagar man att Cosmics läkemedelsdel anses för komplicerad.

– Det är olyckligt att läkare och sjuksköterskor tycker att det är krångligt, och det är något vi kontinuerligt arbetar med, säger Johan Thorwid, produktansvarig på Cambio.

Han är medveten om att läkemedelsdelen inte är helt problemfri.

– Vi har jobbat länge med att ta fram ett system som är säkert men samtidigt ska gå snabbt att hantera och vara så enkelt som möjligt, och det är svårt att få ihop.    Läkemedelsexperter larmar om brister i journalsystemen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev