Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kritik mot lång lista på receptfria läkemedel i handeln

Publicerad: 6 augusti 2009, 13:04

Den förmodade apoteksaktören Tamro är kritisk till förslaget att låta många receptfria läkemedel säljas i butiker. Andra apoteksintressenter är mer neutrala i sina bedömningar av Läkemedelsverkets förslag.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I juli presenterade Läkemedelsverket en preliminär lista på vilka preparat som kommer att få säljas utanför apotek från den 1 november i år. En allmän branschbedömning är, vad Dagens Apotek erfar, att listan är omfattande. Majoriteten av de receptfria läkemedlen bedöms vara lämpade för försäljning utanför apotek.

Att många läkemedel får säljas i butiker har i debatten antagits kunna missgynna apoteken på den nya marknaden, eftersom de då förlorar marknadsandelar. Göran van den Brink, affärsutvecklingsdirektör på finländska Universitetsapoteket som planerar en apoteksetablering i Sverige, ger dock inte uttryck för någon större besvikelse.

– Hur de här läkemedlen får exponeras i butikerna är viktigare än vilka preparat som finns på listan. Här väntar vi på Läkemedelsverkets riktlinjer, säger han.

Cecilia Marlow, vd på Kronans Droghandel som planerar för en apotekssatsning tillsammans med Coop, är inne på samma linje.

– Listan är lång, men vi vet inte på vilket sätt som försäljningen i butikerna kommer att tillåtas ske. Det är en viktigare fråga, säger hon.

– En lång lista ger Läkemedelsverket handlingsfrihet och ger utrymme för variation. Butiker som uppfyller vissa krav på avgränsat utrymme i butiken, övervakning eller annat kan tänkas få sälja alla dessa läkemedel, medan andra som inte klarar kraven kanske bara får sälja ett mindre sortiment, säger Göran van den Brink.

Läkemedelsgrossisten Tamro, som rekryterar inför en förmodad apotekssatsning i Sverige, är mer negativ till listan.

– Vi tycker att den här listan är omfattande och är kritiska till det. Det här riskerar att påverka apotekens marginaler negativt på den nya marknaden. Men listan är preliminär och vi väntar på svar på den viktiga frågan om hur läkemedlen kommer att få säljas i detaljhandeln, säger Ulrika Hultgren, informationschef på Tamro.

Åhléns, som vill starta apotek på den nya marknaden, har en något annorlunda sits än de renodlade apoteksaktörerna, eftersom företaget även driver annan detaljhandel.

– Det här behöver inte nödvändigtvis vara negativt för oss. Det ger oss valmöjligheter, säger Joakim Forsell, vice vd på Åhlénsgruppen.

Bland de läkemedel som föreslås få säljas i vanliga butiker finns läkemedel mot halsbränna, allergiläkemedel, vitaminpreparat, hostmediciner och akut p-piller. Alla receptfria värktabletter utom de som innehåller diklofenak eller nabumeton föreslås få säljas utanför apotek, liksom alla laxermedel utom dem i tablettform.

Bland läkemedlen som föreslås att bara få säljas på apotek finns protonpumpshämmaren Losec, laxermedel i tablettform, migränläkemedel, viktminskningspreparatet Alli och salvan Xyloproct mot hemorrojder.

Läs den preliminära listan nedan.

Dessa läkemedel kommer du kunna köpa i butik i höst

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev