söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kritik mot miljösystem

Publicerad: 10 november 2010, 10:34

I systemet för miljöriskbedömningar på Fass.se finns ingen möjlighet att välja läkemedel efter miljöpåverkan och samma substans kan klassas olika av läkemedelsföretagen. Det kritiseras i en avhandling från KTH.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketFassLifApoteksmarknadenLäkemedel

Sedan 2005 kan man på sajten för läkemedelsinformation, Fass.se, få information om ett läkemedels miljöpåverkan.

Marlene Ågerstrand , doktorand på avdelningen för filosofi vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, har i en licentiatavhandling undersökt hur man kan förbättra processen för miljöriskbedömningar av läkemedelssubstanser. Hon har kommit fram till att dagens system saknar tydliga instruktioner, vilket leder till olika tolkningar och resultat.

– Vi vill öka transparensen och tydliggöra vad som krävs när man ska göra bedömningarna, säger hon.

Miljöriskbedömningarna görs på frivillig basis av läkemedelsföretagen och huvudman för systemet är Lif, läkemedelsindustrins branschorganisation.

Marlene Ågerstrand anser att systemet saknar en tanke om hur riskbedömningarna ska användas. Det finns exempelvis ingen möjlighet att jämföra olika läkemedel och välja det med minst miljöpåverkan.

När Marlene Ågerstrand granskade miljöriskbedömningar av 36 läkemedelssubstanser såg hon också att olika företag kom fram till skilda miljöklassificeringar för samma substans.

– Om två bedömare kommer fram till olika resultat är det inte konsekvent och det påverkar tillförlitligheten, säger Marlene Ågerstrand.

Bengt Mattson, ordförande i Lifs miljökommitté, håller med om att systemet behöver förbättras, men säger att striktare riktlinjer skulle kunna begränsa företagens möjligheter att använda ny forskning.

– Användarna av systemet måste vara ganska pålästa. Man kan inte lämna det till den enskilda läkaren att förstå alla aspekter. Vi har kommit fram till att målgruppen för systemet är landstingens läkemedelskommittéer och deras expertgrupper snarare än enskilda läkare.

Marlene Ågerstrand är positiv till att företagen använder data från vetenskaplig litteratur.

– Det vi önskar är att alla data som är relevanta tas med. Men företagen skulle i högre utsträckning kunna gå ihop och göra miljöriskbedömningar när de ska testa samma substans, säger hon.

Sabina Fabrizi 08–566 241 07
sabina.fabrizi@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev