Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kritik mot norska apotek för paracetamol

Publicerad: 18 februari 2016, 13:56

Försäljningen av paracetamol i Norge är i dag tre gånger så stor som för 25 år sedan. Nu riktas kritik mot apotek och dagligvaruhandel för både bristande ålderskontroll och information.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I Norge råder 18-årsgräns för inköp av paracetamol i dagligvaruhandeln men på apotek kan yngre personer få köpa tabletter, men ska då få vägledning och information om medicinens funktion. Nu visar sticksprovskontroller genomförda av ungdomar i NRK:s program ”Förbrukningsinspektörerna” att reglerna alltför ofta inte följs. NRK stickprovskontrollerade 15 apotek vilket visade flera informationsbrister.

Läkemedelsverket i Norge uppmanar nu både dagligvaruhandeln och apoteken att skärpa sina rutiner.

Det är framför allt unga kvinnor som frekvent använder och missbrukar paracetamol visar samtidigt en undersökning som norska Apoteksföreningen genomfört. Redan tidigare har Folkhälsoinstitutet i Norge redovisat att den mängd paracetamol som numera säljs i landet motsvarar 80 tabletter per invånare och år. Tre gånger fler än 1990.

I Apoteksföreningens undersökning uppger en av tre flickor i åldern, 15–18 år, att de alltid har paracetamol med sig. Trots att åldersgränsen för att köpa paracetamol i Norge är 18 år. 70 procent uppger att de använt paracetamol under senaste månaden och 50 procent under den senaste veckan. Dubbelt så ofta jämfört med pojkar i samma ålder.

Under den senaste tioårsperioden har antalet dokumenterade förgiftningsfall till följd av paracetamol mer än dubblerats i Norge, från 709 (2005) till 1 558 i fjol.

– Det är bekymmersamt att det har blivit en kultur bland ungdomar att ta ett piller för allt som är illa, säger forskaren Siv Skarstein vid högskolan i Oslo till Norsk Ringkringkasting (NRK).

Ytterligare en anledning till det ökade bruket är att tabletter säljs i de flesta dagligvarubutiker och på bensinstationer där åldern på köparen långt ifrån alltid kontrolleras.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev