Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

"Kritik mot ny tjänst väger lätt"

Publicerad: 16 April 2010, 14:38

Kritiken mot Hälsokollen missar målet, anser Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.


För en vecka sedan presenterade Apoteket AB den nya satsningen Hälsokoll, som bland annat innebär att specialutbildade farmaceuter mäter kundernas kolesterolvärden, blodtryck och midjeomfång på apotek.

Det dröjde inte länge innan kritiska röster hördes från läkarhåll. En av de negativa var Eva Jaktlund, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, SFAM.

Hon varnade bland annat för att tjänsten kan skapa ett merarbete för sjukvården, och att alla provtagningar bör föregås av ett läkarsamtal – se artikel länkad här intill.

Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket, tycker att kritiken väger lätt.

– Jag tror inte riktigt att Eva Jaktlund har hela bilden av vad Hälsokollen innebär, reaktionen verkar vara baserad på en negativ magkänsla. Det finns ofta, inte minst bland läkare, förutfattade meningar om tjänster av denna typ som ligger utanför vården, säger hon.

– Målgruppen är inte de som är sjuka, utan personer som kanske har det stressigt på jobbet eller en ärftlig belastning för hjärtsjukdom som oroar. De mätetal som tjänsten ger kan vara en hjälp för kunden att ta tag i sina problem. De som är sjuka kommer självklart hänvisas vidare till sjukvården, säger Eva Fernvall.

Eva Jaktlund tror att tjänsten ger vården merarbete. Ligger det inte något i det?

– Jag har svårt att tro att många av de som använder tjänsten kommer att behöva hänvisas till vården. När vi införde blodtrycksmätningar på apoteken fick vi inte den effekten.

Screening på befolkningsnivå brukar sällan ge påvisbara folkhälsovinster. Kan inte detta ses som screening, som Eva Jaktlund hävdar?

– Nej, det är ingen screening, det handlar verkligen inte om någon gigantisk folkhälsoundersökning.

Bör inte provtagningar föregås av ett samtal med en läkare?

– Så är det ju inte ens inom vården i dag. Om det bör vara så beror på vad provtagningen ska användas till. Om det exempelvis handlar om att ta ställning till fortsatt behandling eller att ställa diagnos bör det förstås ske i vården. Men om syftet är att ge några enkla mätetal för att motivera en apotekskund till bättre levnadsvanor kan det absolut ske via vidareutbildade farmaceuter som i Hälsokollen, säger Eva Fernvall.

Enligt Eva Fernvall kommer Apoteket att kontakta Eva Jaktlund för att informera henne om Hälsokollen.

Läkare kritiserar satsningen på hälsokoll på apoteken

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev