Apotek
Kritik mot utländska farmaceuters kunskapsprov
Publicerad: 8 juni 2017, 08:26
Foto: Tommy Westberg
Utländska apotekare som gjort kunskapsprovet för svensk yrkeslegitimation riktar kritik mot både Socialstyrelsen och Uppsala universitet.
Socialstyrelsen har tagit emot ett överklagande från 106 apotekare med examen utanför EU/EES. Kritiken gäller kunskapsprovet för svensk yrkeslegitimation.
Svensk Farmaci har tagit del av överklagandet som innehåller kritik mot både informationen om de nya kunskapsproven och utformningen av dessa.
Bakgrunden är att Uppsala universitet har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att anordna de nya kunskapsproven som avser svensk yrkeslegitimation för utländska farmaceuter.
När proven hölls den 25 april så klarade endast sju av 39 personer kunskapsprovet för apotekare, samtidigt som inte någon av sex receptarier godkändes.
Kritiken från de utländska apotekarna avser utformningen av kunskapsprovet, organisationen, genomförandet, informationen och kriterierna för bedömning, skriver Svensk Farmaci.
Socialstyrelsen får kritik för att ha uppgivit att det bara skulle behövas ett kunskapsprov i farmakologi, vilket inte visade sig stämma.
Uppsala universitet får kritik för att provets omfattning ändrats utan tillräcklig information om detta, på ett sätt som gjorde det nästan omöjligt att förbereda sig.
”Möjligheterna att förbereda sig försämrades på ett vis som vi upplever som både orimligt och orättvist”, skriver apotekarna i sin överklagan, enligt Svensk Farmaci.
Apotekarna efterlyser separata prov i de fyra ämnena som provet avser, med möjlighet till omexamination för dem som inte klarar sig. Kritik riktas också mot att gränser för godkännande har sänkts för kunskapsprovet i farmaci, men inte för övriga delar. Mer befogat hade en gräns på 50 procent för samtliga delar varit, enligt överklagan.
Att enskilda provresultat inte går att överklaga får också konsekvenser för såväl apotekarna som kvalifikationen i yrkeskåren och samhällsekonomin i Sverige, anser apotekarna.
Apotekarna kräver dels att de som av Socialstyrelsen fått besked om att kunskapsprovet endast skulle avse farmakologi får en ny chans till omprövning enligt de ursprungligen meddelade förutsättningarna. Vidare bör resultatet för godkänt sättas till 50 procent i totalt resultat för samtliga delprov. Slutligen bör de som misslyckas på en del, få en chans att göra om endast denna del. Generellt anser också apotekarna att informationen om provet och villkor för detta måste vara stabil och inte ändras.