Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kritik tornar upp sig inför DUR-beslut

Publicerad: 30 mars 2009, 11:19

Debatten går fortsatt varm kring larmtjänsten för läkemedelsproblem, DUR, som tagits fram av Apoteket AB i samarbete med amerikanska Medco. Fortfarande saknas ett slutligt beslut om systemet från regeringen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciApoteksmarknadenLifFörskrivning

Många har länge efterlyst en lands­omfattande elekt­ro­nisk tjänst som varnar för läke­medels­relaterade problem som dubbel­­för­skrivning och läke­medelskrockar.

I samband med omregleringen av apoteksmarknaden är en sådan central funktion nu på väg för användning på apoteken. Apoteket AB har på regeringens uppdrag utvecklat DUR, drug utilisation review, på svenska förkortat till EES, elektroniskt expeditionsstöd. Systemet är ursprungligen amerikanskt men har anpassats till Sverige av Apoteket. Det är integrerat i receptregistret och kan därmed bli tillgängligt för alla apoteksaktörer på den nya marknaden.

– Systemet omfattar alla e-recept och ger farmaceuten en varning bland annat om läkemedelsdosen blir för hög, om en medicin påverkar en sjukdom hos patienten eller interagerar med andra läkemedel, säger Mats Wennberg, Apoteket AB, som varit projektledare för farmaci i arbetet med DUR.

Under en debattkväll på Apotekarsocieteten i mars kulminerade det gångna årets kritik mot DUR. Systemet riskerar att inte vara kompatibelt med vårdens system och är dåligt vetenskapligt utvärderat var några argument som lyftes. Att Apoteket AB dessutom vägrar berätta vad systemet kostat skattebetalarna väckte också ilska.

En av de skarpaste kritikerna var Per Manell, utvecklingschef på läkemedelsindustrins branschorgan Lif. Enligt honom var det helt fel av socialdepartementet att låta Apoteket utveckla detta bakom ”lyckta dörrar”.

– Det kan inte vara rätt att bedriva patientsäkerhetsarbete i skyddad verksamhet hos Apoteket AB, sade han.

Lars Lööf, ordförande i läkemedelskommittéernas ordförandekollegium Lok, befarar ett informationskaos.

– Det är LOK:s bestämda uppfattning att DUR eller liknande system har sin viktigaste roll vid själva förskrivningen av läkemedel. Patienten kan bli förvirrad och doktorn förbannad när varning och rättelse kommer i slutet av kedjan, på apoteket, sade han.

Ännu har inget beslut tagits från regeringen om DUR ska föras över till Apotekens Service AB, vilket varit den uttalade ambitionen. Ett beslut väntas senare i vår.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev