Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kronan inför läkemedelssamtal i bred skala

Publicerad: 20 oktober 2015, 11:40

Foto: Kronans Apotek

Kronans Apotek ska erbjuda 20 minuters läkemedelssamtal med farmaceuter på cirka en tredjedel av kedjans apotek.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den här månaden lanserar Kronans Apotek sin nya tjänst för läkemedelsrådgivning på apotek.

– För oss är det viktigt att använda den farmaceutiska kompetensen och samtidigt hjälpa våra kunder att må bättre, säger Anna Skarph, affärsutvecklare för området recept på kedjan, till Dagens Apotek.

Kunderna ska kunna boka samtal i 20 minuter med en farmaceut. Samtalen ska bland annat handla om hur kunden ska använda sina läkemedel och om kundens läkemedel går att ta tillsammans. För det betalar kunderna 499 kronor om de inte är medlemmar i kedjans kundklubb, medlemmar får tjänsten gratis.

Tjänsten med läkemedelsrådgivning på apotek erbjuds redan hos andra aktörer och redan i dag har kunder kunnat få läkemedelssamtal med farmaceuter på apotek som ingår i Kronans Apotek.

Blir inte det här samma sak fast ni börjar ta betalt för tjänsten?

– Vi anser att de här samtalen har ett värde och därför tar vi betalt för dem. Nu har vi skapat en struktur för hur samtalen ska se ut som är likadan på alla apotek där vi erbjuder tjänsten. Vi utgår från vissa förbestämda frågor och har tagit fram en folder där vi beskriver vad vi vill uppnå. Foldern fungerar också som ett stöd för våra kunder, då möjlighet finns att anteckna inför och under samtalet.

Kronans Apotek driver att apotek ska få ersättning från det offentliga för farmaceutiska tjänster. Har ni nu ändrat er och tror att det finns tillräckligt stor efterfrågan bland kunderna för att de ska betala för tjänsterna?

– Vi anser fortfarande att samhället skulle ha nytta av en nationell standardiserad tjänst med läkemedelssamtal, men vi känner att vi inte kan vänta på att samhället ska bestämma sig och därför lanserar vi den här rådgivningen redan nu.

Läkemedelssamtalen kommer att ledas av farmaceuter som har genomgått en särskild internutbildning. 119 av kedjans apotek, de som har avskilda utrymmen för läkemedelssamtal, kommer att erbjuda rådgivningen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev