fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kronan satsar på ledarlyft för chefer

Publicerad: 26 april 2017, 09:10

Åsa Bylund, ansvarig för ledarlyftet på Kronans Apotek. Foto: Kronans Apotek

Kronans Apotek har startat en intern chefsutbildning, kallad ledarlyftet. I år ska kedjans 300 chefer, varav de flesta är apotekschefer, genomgå utbildningen.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

När Kronans Apoteks tidigare vd Stig Tornell klev av konstaterade han att en av de saker han var mest stolt över att ha satt igångunder sitt vd-år var just ledarlyftet. Åsa Bylund är ansvarig för internutbildningen.

– Det finns alltid behov av att lyfta och stärka våra chefer. Marknaden blir allt tuffare och konkurrensutsatt. Medarbetarna behöver därför en trygg arbetsplats att gå till och bli stärkta i hur de på bästa sätt ska ta hand om våra kunder. Ett sätt att nå dit är att se till att medarbetarna har bra chefer. Därför startar vi den här chefsutvecklingen, säger Åsa Bylund, HR-specialist på Kronans Apotek.

Anser ni att era chefer har bristande ledaregenskaper?

– Nej absolut inte, vi gör inte det här för att vi ser någon brist hos våra chefer. Det handlar mer om att vi behöver stärka och lyfta cheferna. En del av dem har arbetat jättemånga år – medan andra är helt nya i sin roll. Men oavsett hur länge man har jobbat i en chefsposition, så finns det alltid något att jobba vidare på, fortsätter Åsa Bylund. 
 
Apotekscheferna lägger Kronans Apotek mest krut på i ledarlyftet. De ska träffas totalt åtta halvdagar, jämnt fördelade under våren och hösten. Mellan utbildningstillfällena får deltagarna övningar, som de ska ta med sig till sina respektive apotek, för att där omsätta i praktiken det nya som de har lärt sig.

– Vi har försökt att förlägga utbildningstillfällena så att de följer de olika regionernas ordinarie chefsmöten. Vi åker helt enkelt ut till respektive chefsmöte tillsammans med konsultfirman Market Cap, som hjälper oss med utbildningen. Några av våra regioner, som till exempel i norra Norrland har inte chefsmöten lika ofta, så där genomför vi utbildningen under heldagar istället.

Vad får cheferna lära sig i Ledarlyftet?

– Vi fokuserar på två stora områden, dels situationsanpassat ledarskap, dels affärsmannaskap, säger Åsa Bylund.

Ett situationsanpassat ledarskap utgår från medarbetarnas erfarenheter och under utbildningen får cheferna ta del av teori och lära sig olika ledarskapsverktyg. Affärsmannaskap handlar om att förstå den lokala marknaden som företaget agerar på. Det skiljer sig beroende på om apoteket finns i ett köpcentrum i storstad eller om det handlar om ett enmans- eller tvåmansapotek på landsbygden.

– Som chef gäller det att våga fatta beslut utifrån förhållanden som råder lokalt. Till exempel om apoteket får konkurrens när en annan apotekskedja öppnar dörr-i-dörr – då behöver chefen fundera på vad som krävs av medarbetarna för att inte apoteket ska förlora kunder till den nya konkurrenten. Det gäller att vara nyfiken på omgivningen.

Blir det en fortsättning på ledarlyftet?

– Man kan jobba hur mycket som helst med ledarskap. Även om vi ännu inte har konkretiserat några planer på en fortsättning, så är jag tämligen övertygad om att det kommer att bli någon typ av fortsättning när ledarlyftet 2017 är i hamn, säger Åsa Bylund.

Kronans Apotek driver allt från enmansapotek till apotek med 10–12 anställda. Men i genomsnitt handlar det om 4–5 anställda per apotek.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev