Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kronans Apotek ifrågasätter TLV:s regeltolkning

Publicerad: 4 augusti 2016, 12:15

Foto: Thinkstock

Kedjan anser att TLV:s tolkning av reglerna vid utbyte inskränker parallellimporten.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Det uppger nyhetsbrevet Apoteksmarknaden i dag.

Bakgrunden är en tvist om en sanktionsavgift som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, delade ut i april. Kronans Apotek, Apoteket AB och Apotek Hjärtat åkte då på att betala 150 000 kronor vardera för att ha bytt ut hepatit C-läkemedlet Olysio och astmapreparatet Pulmicort på fel sätt.

Mot gällande regler hade kedjorna bytt ut direktimporterade preparat mot dyrare parallellimporterade, vilket Dagens Apotek tidigare rapporterat.

I en inlaga till förvaltningsrätten skriver nu Kronans Apotek att TLV:s tolkning av vad som är ”lägre fastställt försäljningspris” är felaktigt. Enligt kedjan inskränker myndigheten i stället möjligheten för parallellimporterade läkemedel att komma ut på den svenska marknaden. Det begränsar också den fria rörligheten, anser Kronans Apotek.

TLV å sin sida menar i en egen inlaga till domstolen att apoteket är ute och cyklar. Om Kronans inte har ett utbytbart läkemedel med lägre fastställt försäljningspris i lager, måste apoteket beställa det förskrivna läkemedlet eller ett läkemedel med lägre fastställt försäljningspris. Punkt.

Tvisten fortsätter därmed.

Relaterat material

Stortrio får böter för utbyte

Apotek Hjärtat överklagar storbot

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev