måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kronans Apotek ifrågasätter TLV:s regeltolkning

Publicerad: 4 augusti 2016, 12:15

Foto: Thinkstock

Kedjan anser att TLV:s tolkning av reglerna vid utbyte inskränker parallellimporten.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det uppger nyhetsbrevet Apoteksmarknaden i dag.

Bakgrunden är en tvist om en sanktionsavgift som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, delade ut i april. Kronans Apotek, Apoteket AB och Apotek Hjärtat åkte då på att betala 150 000 kronor vardera för att ha bytt ut hepatit C-läkemedlet Olysio och astmapreparatet Pulmicort på fel sätt.

Mot gällande regler hade kedjorna bytt ut direktimporterade preparat mot dyrare parallellimporterade, vilket Dagens Apotek tidigare rapporterat.

I en inlaga till förvaltningsrätten skriver nu Kronans Apotek att TLV:s tolkning av vad som är ”lägre fastställt försäljningspris” är felaktigt. Enligt kedjan inskränker myndigheten i stället möjligheten för parallellimporterade läkemedel att komma ut på den svenska marknaden. Det begränsar också den fria rörligheten, anser Kronans Apotek.

TLV å sin sida menar i en egen inlaga till domstolen att apoteket är ute och cyklar. Om Kronans inte har ett utbytbart läkemedel med lägre fastställt försäljningspris i lager, måste apoteket beställa det förskrivna läkemedlet eller ett läkemedel med lägre fastställt försäljningspris. Punkt.

Tvisten fortsätter därmed.

Relaterat material

Stortrio får böter för utbyte

Apotek Hjärtat överklagar storbot

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev