Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kronans bjöd på smörgås och info

Publicerad: 13 december 2012, 08:48

Lisen Agnevik, bemanningschef på Kronans Droghandel, till vänster, talar om företagets värderingar med apotekarstudenten Ahed Mardini och receptarien Ann Eckernäs.

Foto: Gustav Mårtensson/Bildbyrån

Kronans Droghandel samlade farmaceuter och apotekstekniker i Stockholm för att locka ut dem på landsbygden.


Ett 40-tal farmaceuter och apotekstekniker kom till Kronans Droghandels rekryteringsmöte en måndagskväll i början av december.

– Jag blev tipsad av en kompis att söka jobb hos Kronans Droghandel och har kommit hit för att höra vad de har att erbjuda, säger Ahed Mardini som snart har läst färdigt apotekarprogrammet i Uppsala.

Temat för kvällen var att jobba utanför Stockholm då kedjan behöver rekrytera till mindre städer och till glesbygd.

Ahed Mardini vill helst jobba i huvudstaden, men hon utesluter inte möjligheten att flytta.

Ann Eckernäs, både utbildad receptarie och sjukgymnast, hade också kommit till mötet som hölls i en konferenslokal på Kungsholmen nära kedjans huvudkontor. Hon arbetar i dag som sjukgymnast inom kommunen.

– Jag har det senaste året börjat fundera kring att jobba som farmaceut igen, säger hon.

På plats var flera personer från huvudkontoret. Vd:n Lars Birkeland höll ett föredrag där han lyfte fram att kedjan växer och att syftet är att fortsätta växa.

Bemanningschefen Lisen Agnevik visade en bild över var företaget behöver personal just nu. Det är i mindre och medelstora städer i olika delar av landet. Hon berättade också om kedjans rörliga farmaceuter som arbetar på olika apotek i en viss region eller på olika apotek i hela landet.

– Det kan vara ett sätt att få erfarenhet och kanske sedan bli apotekschef, sade hon.

De farmaceuter och apotekstekniker som Dagens Apotek talade med var efter träffen positiva till att arbeta för kedjan, men de flesta verkade mest vilja stanna kvar i Stockholmstrakten.

Lisen Agnevik menar dock att det finns flera skäl för farmaceuter att välja glesbygd eller mindre orter.

– Vi vet att många kommer från mindre städer och gärna vill flytta hem. Och så kan det vara lättare att få ihop familjelivet i en mindre stad.

Nästa år löper stand still-perioden ut för när kedjorna får sälja apotek som de köpte vid omregleringen. Exakt vad som kommer att hända då är oklart, men många spår förändringar.

Enligt Lars Birkeland kommer kedjan att fortsätta växa och behöva folk.

– Vi kommer att fortsätta med fler events för att finna folk till våra apotek, vi är hela tiden ute och marknadsför oss.

Relaterat material

Kedjorna vill locka dig att flytta

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev