Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kronans Droghandel ger studenter engångssumma

Publicerad: 28 februari 2011, 11:23

Kronans Droghandel ger studenter engångssumma

Foto: Foto: Jann Lipka

De apotekarstudenter som gör praktik på Kronans Droghandel kommer att få en gratifikation på 12 000 kronor. Receptarierna får 5 000 kronor.
(Ny version 28/2, kl 15.20)


Från och med i höst kommer flera apotekskedjor att sluta betala ersättning till de farmaceutstudenter som gör praktik hos dem. Apoteket AB och Apotek Hjärtat har redan fattat beslut om detta och Medstop lutar åt samma håll.

Inte heller Kronans Droghandel kommer att betala ut någon praktiklön.

– Det är en praktik det handlar om och inte ett anställningsförhållande. Det ingår i studenternas utbildning att göra praktik på apotek och det är ovanligt att man har lön under praktiken. På de flesta andra utbildningar har man kostnadsersättningar eller liknande och det tycker vi är rimligt även när det gäller apotekar- och receptariestudenter, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel, till Dagens Apotek.

Däremot har företaget beslutat att betala en engångssumma efter godkänd praktik. Ett skäl är att företaget ser praktikanterna som en viktig rekryteringsgrupp och vill vara attraktivt för dem.

– Vi ser ett värde i att ha praktikanter hos oss och därför tycker vi att de kan få en gratifikation, säger Andreas Rosenlund.

Dessutom kan studenterna ansöka om ett rese- och boendebidrag på högst 7 000 kronor per månad. Det kommer att krävas kvitto, men det finns inga begränsningar i exempelvis antal resor som praktikanten får göra.

– Det får man avgöra från fall till fall, säger Andreas Rosenlund.

Hittills har apotekarstudenterna, som gör praktik i 26 veckor, fått en praktiklön på 12 650 kronor i månaden i början av perioden med en höjning till 14 400 kronor efter att praktikanten fått behörighet att expediera recept. Receptarierna har fått en gratifikation på 9 200 kronor efter sin praktikperiod på tio veckor.

Kronans Droghandel vill inte göra skillnad på apotekare och receptarier och att de får olika summor beror på att deras praktikperioder är olika långa.

Praktikplatserna kommer att fördelas mellan apoteksföretagen utifrån deras respektive marknadsandel, men Kronans Droghandel satsar på att ta emot fler.

– Vi har ungefär 60 praktikplatser nu och vi vill utöka dem, ambitionen är att ha ungefär 100, säger Andreas Rosenlund.

I höst kommer dock endast ett 60-tal praktikanter att tas emot.

Kronans Droghandel kommer även arbeta fram ett praktikprogram som ska vara klart under 2013. Det kommer att ske i samråd med universitet och högskolor.

– Det kan till exempel handla om ekonomi eller ledarskap, det är den typen av extramoment som vi vill ha in i själva praktikprogrammet, säger Andreas Rosenlund.

Relaterat material

Varnar för problem med den framtida bemanningen

Två av tre kan skippa praktiken

Medstop och Hjärtat betalar ingen praktiklön

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev