Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Kuvan kan finansieras för vissa patienter trots TLV-beslut

Publicerad: 16 April 2010, 11:07

Läkemedlet Kuvan mot den ovanliga sjukdomen PKU kan komma att subventioneras för vissa patienter – trots TLV:s omdiskuterade beslut. Halland meddelar som första landsting att man följer den nya rekommendationen. UTÖKAD 13:05.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV, beslöt nyligen att läkemedlet Kuvan mot det sällsynta tillståndet HPA, hyperfenylalaninemi, inte ska omfattas av läkemedelsförmånen. HPA kan antingen orsakas av den genetiska störningen fenylketonuri, PKU, eller av brist på tetrahydrobiopterin (BH4-brist).

TVL:s motivering var att tillverkaren begärt ett för högt pris. Beslutet utlöste en storm av protester, inklusive flera debattinlägg här på Dagens Apotek.

TLV hänvisade dock till en möjlighet att i undantagsfall få läkemedlet finansierat av landstingen.

Nu lägger en nybildad expertgrupp med inriktning på nya läkemedelsterapier, NLT – som har tillsatts av Sveriges landstingsdirektörer – fram rekommendationer till landstingen om hur de bör hantera fallet Kuvan.

Gruppens rekommendation är att landstingen bör finansiera Kuvan till HPA-patienter där diet inte hjälper. Kuvan kan också vara motiverat till patienter under 18 års ålder som har otillfredsställande effekt av dietbehandling, enligt NLT-gruppen.

Men för dem som uppnår tillfredsställande resultat med enbart diet är det inte kostnadseffektivt att behandla med Kuvan, menar expertgruppen.

– Jag välkomnar NLT-gruppens ställningstagande. Vi övervägde möjligheten att rikta subventionen till den del av patientgruppen som har störst nytta av läkemedlet. Men företaget ansåg inte att det finns skäl att begränsa subventionen till vissa patienter och valde att inte ge oss det underlag vi behövde för att kunna fatta ett sådant beslut, säger Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör på TLV, i ett pressmeddelande.

Under förmiddagen meddelade Landstinget Halland som första landsting att man kommer att följa NLT-gruppens rekommendation.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev