Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Kvalitetsstandard för apotek väntas bli klar inom ett år

Publicerad: 27 maj 2010, 10:58

Ett kvalitetsråd med deltagare från den nya apoteksmarknaden har haft sitt första möte. Målet är en ny kvalitetsstandard.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

I Sverige finns ingen gemensam policy som motsvarar de inter­nationella riktlinjerna för apoteksarbete, Good Pharmacy Practice (GPP), ungefär god apotekssed på svenska.

Andreas Furängen, vd för Apotekarsocieteten, initierade i höstas ett arbete med en sådan policy som mål. Ett kvalitetsråd har satts ihop av intressenter på den nya  apoteksmarknaden – Socialstyrelsen, Läke­medelsverket och de nya  aktörerna. De hade ett första möte i april.

– Det finns en risk att allt bara kommer att ­handla om ekonomi när apoteksmarknaden har avreglerats. Det är viktigt att även etiken får plats. Det här är ett arbete som borde ha gjorts tidigare, men nu är det i alla fall hög tid, säger Andreas Furängen.

Tanken är att ett kvalitets­dokument ska ha tagits fram och implementerats i ­branschen inom ett år. Den tilltänkta målgruppen är alla som arbetar med läkemedel, men i första hand läkemedelsansvariga på apotek.

Policyn ska även skrivas för att kunna användas i utbildnings­syfte.

– Sveriges Apoteksförening, som är en nybildad branschorganisation, har en del akuta problem i branschen de måste ta itu med nu. Vårt arbete är i stället tänkt att ligga till grund för ett policydokument som ska användas under lång tid, säger Andreas Furängen.

I arbetet har man alltså GPP, Good Pharmacy Practice, för ögonen. Det är riktlinjer som tagits fram av International Pharmaceutical Federation, FIP, och som ­antogs av världshälsoorganisationen WHO 1997. Flera länder har tagit fram egna GPP, men i Sverige har inget sådant arbete gjorts.

– Det har uppstått ett vakuum i Sverige. Jag tror att Apotekar­societeten kan vara en bra obe­roende mötesplattform för det här arbetet, säger Andreas Furängen.

Nästa möte hålls under hösten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev