Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Kvällsöppet på apotek upplevs inte alltid positivt av personalen

Publicerad: 7 juni 2010, 09:08

Utökade öppettider på apoteken kommer kunden till godo. Men det är inte lika säkert att det bara upplevs som positivt av personalen.

Ämnen i artikeln:

FarmaciApoteksmarknaden

Huvudmålet med omregleringen av apoteksmarknaden var att öka tillgängligheten för kunderna. ­Ut­ökade öppettider är ett sätt och flera apotek har redan öppet längre än tidigare.

Apotek Hjärtat i Borlänge ­öppnar numera tidigare på morgonen, klockan 8.00 i stället för 10.00.

– Vi ligger mitt i centrum och här finns många läkar- och tandläkarmottagningar som öppnar tidigt på morgonen. Det finns verkligen ett behov av att vi har öppet tidigare, säger apotekschefen Britt-Marie Eklund.

Therese Visti är receptarie på samma apotek och har inget emot de tidiga morgnarna, trots att hon har sju mil till jobbet tur och retur.

– Jag jobbar längre dagar och är i stället ledig en dag. Det passar mig. Dessutom är det mindre stressigt på jobbet. Förut samlades långa köer utanför innan vi öppnade och det var svårt att hinna med.

Någon som inte är riktigt lika nöjd är Rifat Nasreen, apotekstekniker på Apotek Hjärtat på Hotell­vägen i Solna.

Hon bor i Segeltorp söder om Stockholm och det kan ta henne upp till två timmar enkel väg att ta sig till eller från jobbet. När apoteket nu håller öppet till 21 är klockan mycket innan hon är hemma.

– Det är lite otäckt. Den här ­tiden på året går det bra, men hur blir det när det är mörkt på kvällarna? säger hon.

Apoteket har också förlängt sina öppettider på helger och slår upp dörrarna tidigare på vardagarna.

Rifat Nasreen säger att från ­början var alla negativa till de ut­ökade öppettiderna, men många har ändrat uppfattning.

Hon ­tycker själv att det är bra är att det går att ­variera mer mellan olika ­arbetstider och att det är positivt för kunderna.

Christine Pettersson är apoteks­tekniker på Hjärtat i Solna och förhandlings­ombud för Farmaciförbundet. Hon är tveksam till de nya öppettiderna.

– Undersökningar visar att kunderna kräver förlängda öppet­tider. På helgerna behövs det, men jag tycker det är mer tveksamt på ­kvällarna. Det är klart att personalen och deras privatliv blir lidande av längre arbetstider.

Facket har lyckats utverka att alla anställda som jobbar kvällstid ska få larm som är direkt kopplade till ett vaktbolag.

– Säkerheten är väldigt ­viktig. Man ska kunna vara trygg på ­jobbet, säger Christine Pettersson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev