Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Lägre antagningskrav skapar problem på receptarieutbildning

Publicerad: 24 mars 2009, 09:01

Betygskraven för att komma in på receptarieutbildningen i Uppsala sjunker. Följden blir att färre klarar av att ta examen. – Vi sticker inte under stol med att vi har ett problem med detta, säger Erik Björk, universitetslektor och prodekan.


Det blir allt mindre populärt och därmed enklare att ta sig in på receptarieutbildningen i Uppsala. Antagningsstatistik från Verket för högskoleservice, VHS, visar det krävdes 12,66 i gymnasiepoäng för att komma in på utbildningen höstterminen 2008, att jämföra med 15,05 som var poängen på hösten 1998. För apotekarutbildningen gäller dock inte samma trend.

– Vi är väl medvetna om läget, säger Erik Björk.

Han menar att universitetet får in ett underlag av studenter som inte har toppresultat från gymnasiet. De är sämre rustade för universitetsstudier än tidigare när kravet för att komma in var högre. Det gör att allt färre klarar sig genom hela utbildningen och fler tvingas hoppa av programmet eller läsa om kurser längs vägen.

När färre receptariestudenter examineras får fakulteten mindre pengar. Det är dock inte aktuellt att sänka kraven på utbildningen utan kvaliteten är något universitetet håller hårt på. Nu försöker man jobba på olika sätt för att komma till rätta med problemen.

– Vi försöker se vad studenterna har för kunskaper när de kommer hit och sätta in insatser där vi ser att det behövs. Till exempel jobbar vi med språk- och kommunikationsbiten, säger Erik Björk.

Alla sökande kommer in
Antagning till receptarieutbildningen görs en gång per termin och som det är nu kommer alla sökande in vid vårens antagningar medan det vid hösten än så länge är fullt i klasserna.

Erik Björk kan inte svara på om han tycker att det är oroväckande att det blir allt färre receptarier som klarar av att ta examen.

– Det är ju svårt att veta hur marknaden kommer att se ut.

I Uppsala examineras flest receptarier i landet. Utbildningen finns dock även i Göteborg, Umeå, Luleå, Karlstad samt i Kalmar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev