Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Lågt pris på generika i Sverige

Publicerad: 13 januari 2011, 14:45

Jämfört med andra länder i Europa har Sverige bland de lägsta priserna på generiska läkemedel, enligt nya studier.
(Ny version 14/1, kl 15.20)


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Dessutom är Sverige bra på att använda generika när det alternativet finns.

– Sammantaget är vi absolut bland de bästa i Europa när det gäller användningen av generiska läkemedel, säger Björn Wettermark som är enhetschef vid Medicinskt kunskapscentrum inom Stockholms läns landsting.

Han och hans kollegor vid centrumet har genomfört studierna tillsammans med kollegor i Europa. Totalt har 18 länder i Europa jämförts.

Forskarna har undersökt hur olika typer av åtgärder påverkat användning och kostnad för läkemedelsklasserna protonpumpshämmare och statiner mellan 2001 och 2007.

– Det är upp till 20-faldiga variationer mellan länderna när det gäller generikapris i de klasser vi har tittat på. Irland ligger i topp med de allra högsta priserna, säger Björn Wettermark.

När det gäller generiska läkemedel inom klassen statiner låg Sverige allra lägst i kostnad per dygnsdos, som är det prismått forskarna använt. Och när det gäller generiska protonpumpshämmare slog Spanien och Storbritannien oss, men det var marginella skillnader mellan länderna som låg lägst i pris, enligt Björn Wettermark.

Resultaten visade att det fanns stora variationer i hur effektiv förskrivningen var. Bäst resultat fick de länder som kombinerade flera olika typer av åtgärder med initiativ för att sänka priserna på generika.

I Sverige är det framför allt fyra åtgärder som gett resultat, enligt Medicinskt kunskapscentrum. Dessa är: byten till generika på apotek, inkludering av läkemedelskostnader i vårdenheternas budget (så kallat decentraliserat kostnadsansvar), läkemedelskommittéernas fortbildning av läkare samt ett tuffare prissättningssystem.

Studierna publiceras i de vetenskapliga tidskrifterna ”Expert Review of Pharmacoeconomics and Outcomes Research” och ”Frontiers in Pharmacology”.

Läs abstract:

Policies to enhance prescribing efficiency in Europe: findings and future implications
Comparing policies to enhance prescribing efficiency in Europe through increasing generic utilization: changes seen and global implications

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News