Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Läkare kritiserar satsningen på hälsokoll på apoteken

Publicerad: 8 April 2010, 15:50

Apoteket AB:s storsatsning Hälsokoll skapar onödig oro hos patienter och leder till merarbete för sjukvården, anser Svensk förening för allmänmedicin.


Eva Jaktlund, allmänläkare i Fränsta utanför Sundsvall och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, är starkt kritisk till den storsatsning på tjänsten Hälsokoll som Apoteket lanserade i dag, se artikel länkad här intill.

– Vår inställning är att den här typen av provtagningar och liknande ska föregås av ett läkarsamtal. Det finns väldigt litet stöd för att genomföra kolesterolmätningar hos delar av befolkningen som inte uppvisar riskfaktorer, säger hon.

– Det här kan liknas vid screening av friska personer, och det finns inget samband mellan ett sådant förfarande och minskad sjuklighet.

Men är sådana här tester verkligen negativa – kan de inte snarare avlasta sjukvården, där väntetiderna ofta är långa?

– Tvärtom tror jag att det här kan skapa oro hos patienter och därmed merarbete i sjukvården. Farmaceuter har inte tillräcklig kompetens för att kunna hantera den viktiga dialogen med patienter som har riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, säger Eva Jaktlund.

Finns det inget positivt med det här?

– Nej, inte i ett allmänmedicinskt perspektiv och inte heller i ett folkhälsoperspektiv. Apoteket tjänar möjligen på det om de tar betalt, säger Eva Jaktlund.

41 apotek kollar kunders hälsa

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev