Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkare kritiserar självtester

Publicerad: 1 november 2012, 09:07

Allmänläkarna rasar mot apotekens växande utbud av självtester. Men sällan får de ta hand om några uppskrämda patienter.


Apoteket AB gör i höst en drive för sina självtester och i marknads­föringen ingår en reklamfilm som visas på bio, tv och nätet.

Vissa tester, som graviditetstester, har länge funnits i hyllorna. Till de nya hör provtagning för klamydia, urinvägsinfektion och svampinfektion.

Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, följer utvecklingen med stigande oro och tycker att frågan om självtester måste problematiseras.

– Mår man bra ska man inte leta efter sjukdomar. Är man rädd för att man är sjuk ska man gå till sin doktor eller distriktssköterska, säger hon.

Karin Träff Nordström tror att testerna mest används av människor som redan får mer sjukvård än de behöver, de välutbildade 25–60-åringarna.

Personal på apotek har heller inte rätt kompetens för att tolka olika testresultat, anser hon. Risken är uppenbar för att människor blir oroade i onödan eller, minst lika illa, låter bli att gå till sjukvården när de skulle kunna få hjälp.

Men det är ju så mycket lättare att slinka in på ett apotek än att få tid på en vårdcentral?

– Ja, primärvården är inte lätt tillgänglig överallt. Men då är det det man måste göra något åt, säger hon.

Är det här inte mest en revirstrid mellan läkare och apotekspersonal, inte en omtanke om människor?

– Verkligen inte, det är ju inte så att vi i sjukvården har för lite att göra, säger Karin Träff Nordström.

Även inom Distriktsläkarföreningen, DLF, finns farhågor för att självtester leder till en ökning av en upplevd ohälsa och ångest. Men hittills har ledningen inom DLF inte sett några effekter av att patienter verkligen testar sig.

– Däremot att de mäter blodtryck på apotek och blir oroliga för sina värden, säger Anders Nilsson, verksam vid Täby Centrumdoktorn och ledamot i DLF:s styrelse.

Dagens Medicin har också på Twitter och Facebook efterlyst läkare som fått ta hand om patienter som oroats efter självtester. Men utan framgång.

Familjeläkaren Göran Sjönell på Kvartersakuten Mörby Centrum tycker att apotekens lansering av självtester är ett sätt att medikalisera friska människor. Det finns brister i testerna och därmed betydande risker för falska provsvar.

– Det är ett kommersiellt jippo som ökar människors oro och belastningen på sjukvården, säger Göran Sjönell, som även är med i Nordic risk group, ett nätverk av forskare och praktiker inom allmänmedicinen.

Relaterat material

Apoteket AB satsar på självtester

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev