Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Läkare välkomnar anmälningar

Publicerad: 4 maj 2010, 10:11

Två av läkarnas organisationer har inget emot att apotekspersonal tvingas anmäla uppseendeväckande förskrivningsmönster.


Ämnen i artikeln:

Förskrivning

Som Dagens Apotek skrev i går blir apotekspersonal, enligt ett aktuellt regeringsförslag, från nästa år skyldiga att anmäla till Socialstyrelsen om de upptäcker förskrivning som ”skäligen kan befaras stå i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”. Förslaget väntas träda i kraft nästa år.

Läkarförbundet välkomnar förslaget.

– Vi har inget att erinra. Det här kan vara ett led i ett bra patientsäkerhetsarbete och ett sätt att komma åt extrem förskrivning. Vi hoppas mycket på den nya patientsäkerhetslagen och accepterar det här delförslaget, säger Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd och ledamot i förbundets centralstyrelse.

Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, är också positiv. I sitt remissvar skriver föreningen att förslaget ”kan ses som en hjälp i läkarnas målsättning att minska överförskrivning”.

Det är dock viktigt att tydligt definiera vilken typ av förskrivning som ska anmälas av apotekspersonalen, påpekar Sfam.

Ämnen i artikeln:

Förskrivning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev