Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkarförbundet: Apotek bör inte äga vårdtjänst

Publicerad: 24 september 2018, 10:35

Elin Karlsson och Läkarförbundet motsätter sig Icas och Apotek Hjärtats köp av Min Doktor.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Apotek bör inte få äga vårdföretag. Det riskerar ökade kostnader och överförskrivning, befarar Läkarförbundets Elin Karlsson apropå Apotek Hjärtats köp av digitala vårdtjänsten Min Doktor.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetMin DoktorDigital vård

Läkare får inte äga apotek som det är i dag. Skälet till lagstiftningen var att förhindra att samma aktör har intressen i hela vårdkedjan, skriver Elin Karlsson, ordförande i Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik, RLIM, och ledamot i Läkarförbundets styrelse, i en debattartikel i Dagens Industri i dag.

Genom de digitala vårdgivarnas entré på marknaden, har intentionerna att skilja på förskrivare och apotek satts ur spel, påpekar hon.

– Vi blev oroade när vi såg de ändrade ägarförhållandena och tycker att det är något man måste förhålla sig till, säger Elin Karlsson till Dagens Medicin.

För en dryg vecka sedan blev det känt att Apotek Hjärtat, som är en del av Ica-gruppen, investerat i vårdtjänsten Min Doktor och kommer att äga det till 42 procent. Apotek får alltså äga vårdföretaget medan läkare inte får äga apotek, konstaterar Elin Karlsson. Hon kallar det en anomali som redan Nya apoteksmarknadsutredningen föreslog borde utredas, något Läkemedelsverket nu gör, enligt debattartikeln.

Läkarförbundet ser förutom överförskrivning och risk för att inte den mest ändamålsenliga behandlingen ska ges, ytterligare faror med ägarförhållandet.

Risken finns att apotekspersonal med bristande kompetens – här refererar Elin Karlsson till Socialstyrelsens kartläggning som visat brister i säkerställandet av kompetensen – hänvisar kunder till vårdtjänstföretaget i stället för till egenvård, även i fall då det skulle vara lämpligast. Sammantaget ökar risken för höjda kostnader för patienten och samhället plus att det inte är etiskt försvarbart, menar Elin Karlsson, och föreslår att frågan ska utredas skyndsamt.

– Vill man behålla perspektivet att inte riskera ekonomiska vinningar inom förskrivning måste man ha ett separat ägande mellan att driva sjukvård och expediera recept. Om inte, så finns det heller ingen anledning att läkare inte ska få äga apotek.

Läkarförbundet ser i sak positivt på utvecklingen av tekniken och digitala vårdkontakter, betonar hon, men ser det snarast som ett komplement till fysiska besök. Ersättningsnivåer för digitala kontakter och en praxis kring när vilken typ av vård eller rådgivning bör användas, behöver också också utarbetas, anser förbundet.

Rättad angående vad kartläggningen om kompetensbrist mer exakt sägs visa.

Relaterat material

Icas investering ska ta Min Doktor till glesbygden

Ica investerar en halv miljard kronor i Min Doktor

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev