Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkemedel hittat i örtpreparat

Publicerad: 29 juni 2011, 10:30

Nu varnar Läkemedelsverket för produkten Beline Capsules som innehåller lokalbedövningsmedel och smärtstillande medicin.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Beline Capsules säljs via internet som ett medel mot ledbesvär. Produkten påstås bara innehålla örter, men både Läkemedelsverket och Laegemiddelstyrelsen i Danmark har hittat läkemedelssubstanser i Beline Capsules efter analyser.

”Det är Läkemedelsverkets erfarenhet att produkter som framställts som ”helt naturliga” i själva verket visat sig innehålla sådana läkemedelssubstanser som endast ska förekomma i godkända, receptbelagda läkemedel”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Trots att inga läkemedelssubstanser finns angivna på förpackningen har fyra substanser hittats i Beline Capsules. Förutom lokalbedövningsmedlet oxetakain och piroxikam som är smärtstillande och febernedsättande, så hittades även kortisonet betametason samt klorfeniramin, en antihistamin som används för behandling av allergi.

Beline Capsules innehåller dessa substanser i lika stora mängder som i godkända läkemedel. Ingen av substanserna bör användas utan läkares ordination, enligt Läkemedelsverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News