Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkemedelsbranschen vill ha miljömorot

Publicerad: 20 april 2012, 14:23

Sverige borde jobba mer med morötter till läkemedelsbranschen för att den ska göra mer miljövänliga läkemedel. Det anser Lif, läkemedelsföretagens branschorganisation.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Sverige verkar gärna internationellt för en mer miljövänlig läkemedelsindustri. Just nu har Läkemedelsverket på förslag att Sverige bör verka i EU för att regelverket för god tillverkningssed (GMP-direktivet) också innefattar miljökrav. På årsstämman för Apoteket Produktion och Laboratorier, APL, stod hållbarhetsfrågor i fokus under torsdagen. Bland talarna fanns Bengt Mattson, miljöhandläggare på Lif.

– Det kommer att ta lång tid, åtminstone tio år. Och jag tycker inte att det finns tio år att vänta, säger Bengt Mattson.

Som företrädare för Lif hoppas han att politikerna samtidigt kompletterar det politiska arbetet med inhemska åtgärder på områden där Sverige har egen beslutanderätt.

– Vi vet att det finns läkemedel i Sverige som tillverkas i fabriker med undermåliga reningsverk. Är det okej?

Bengt Mattson anser att man bör komplettera med åtgärder i förmånssystemet, som skulle kunna uppmuntra till ytterligare miljöinitiativ från läkemedelsbranschen.

– När TLV utser månadens vara, så kan exempelvis ett kriterium vara att man visar på att produkten uppfyller vissa miljökrav, säger han.

Frågan om miljöhänsyn i förmånssystemet ska tas upp i den kommande läkemedels- och apoteksutredningen.

– Det är en otroligt spännande period vi har framför oss och viktig. Om man säger ja från samhällets sida till miljökrav, så visar man att det här är viktigt. Om man säger nej kommer läkemedelsindustrin att undra.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev