Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkemedelsbrist utmanar Sverige

Publicerad: 3 september 2013, 06:00

Produktionstekniska fel och leveransproblem är några orsaker till att brist på läkemedel uppstår, enligt chefen för Läkemedelsverkets enhet medicinsk information, specialistläkare Karin Franck-Larsson.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Framför allt internationellt är brist på läkemedel ett växande problem. Vid sitt seminarium på mässan Apotek & Egenvård i dag, tisdag, ska Karin Franck-Larsson berätta om sin myndighets arbete mot det.

I Sverige är det svårt att veta exakt hur stort problemet är eftersom statistik saknas. Enligt rutinerna ska läkemedelsföretagen meddela Läkemedelsverket när brister uppstår men det kravet är inte bindande. För att undvika att patienten får lämna apoteket utan sin medicin eller att vårdgivare inte kan beställa brukar läkemedelsföretagen meddela vårdgivarna och apoteken om brister och erbjuda alternativ.

– Vad vi vet i dag har ingen ännu skadats på grund av brist på läkemedel men det skulle naturligtvis vara mycket allvarligt om någon som behöver livsviktig medicin blir utan, säger Karin Franck-Larsson.

Enligt Karin Franck-Larsson är det många som samarbetar för att förhindra detta: vårdgivarna, apoteken, läkemedelsföretagen och Läkemedelsverket. Läkemedelsverket kan inte göra något åt själva bristen på läkemedel men hjälper till att hantera uppkomna situationer.

– Det vi på Läkemedelsverket kan göra är att snabbt behandla licens- och dispensansökningar för att bidra till att lösa krisartade situationer. Med bra samarbete går det att lösa.

Läkemedelsverket informerar också vid behov på sin hemsida om bristsituationer. Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att under 2013 ytterligare kartlägga omfattningen, orsakerna och hanteringen vad gäller restnoteringar, samt ge förslag på hur de kan minska och hur konsekvenserna kan mildras när de ändå uppstår.

Läkemedelsföretagen ber ibland också vårdgivarna att tillfälligt ransonera en medicin så att bara de som absolut behöver får den.

– Bristen på läkemedel beror på flera olika saker. Det kan ha uppstått problem i produktionsvolymen eller med leveranser. Ett läkemedel kan ha drabbats av produktionsfel så att det inte längre uppfyller kravspecifikationerna, säger Karin Franck-Larsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev