Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkemedelsverket på plus

Publicerad: 20 augusti 2010, 13:55

I år väntas myndigheten överträffa sin budget.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under första halvåret i år gick Läkemedelsverket plus med 4,1 miljoner kronor, visar myndighetens delårsbokslut.

– 4 miljoner kronor är ju inte så mycket pengar för en så här stor verksamhet, men vi har hämtat igen väldigt mycket jämfört med hur otroligt dåligt resultat vi gjorde förra året, säger redovisningschef Fredrik Westberg.

I bokslutet för 2009 gick nämligen myndigheten back med 108 miljoner kronor.

Eftersom det är första gången på flera år som Läkemedelsverket redovisar ett delårsbokslut så finns det inga siffror för första halvåret 2009 att jämföra med.

Den nya prognosen för helåret 2010 visar dock att myndigheten hoppas hamna på 26,1 miljoner kronor plus. Det är betydligt bättre än budget, där man räknade med ett underskott på 5,4 miljoner kronor.

Intäkter från avgifter och andra ersättningar väntas bli 15,8 miljoner kronor högre än budgeterat under helåret. Det beror bland annat på att myndigheten har beviljat fler marknadsföringstillstånd för exempelvis läkemedel och kosmetika än vad man hade räknat med.

Överskottet kommer att användas för att minska myndighetens kapitalunderskott, som nu efter första halvårets tillskott minskar från –67,4 miljoner kronor till –63,3 miljoner kronor. Underskottet beror på tidigare års minusresultat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev